Mintegy kétszázezer, állami közszolgáltatónál dolgozó ember vár arra, hogy béreik legalább az inflációt követő mértékben emelkedjenek. A MÁV, a Volánbusz, a Posta, és az állami vízszolgáltatók szakszervezetei minél előbb szeretnék a megállapodást tető alá hozni a kormánnyal, mert félő, hogy tömegek hagynák ott ezeket a vállalatokat megfelelő bérrendezés hiányában. Egyelőre annyit tudni, hogy a kormánynak szándékában áll tárgyalni a bérekről. Az ATV Híradó riportja. 

Az infláció mértékéhez képest már most késésben van az állami közszolgáltató vállalatoknál dolgozók béremelése. A MÁV, a Volánbusz, a Posta, és az állami vízszolgáltatók dolgozói egy kétezerhuszonegyes megállapodás értelmében tizenöt százalékos fizetésemelést kaphatnak, három évre elosztva.

Az új bejövő munkavállalók átjáróháznak tekintik a magyar postát, tehát a követelmények és a bérezés mint ahogy elmondtam nincs arányban és folyamatos elvándorlással küzdünk

– mondta Híradónknak Tóth Zsuzsa, a Postás Szakszervezet elnöke. A postánál erre az évre kettő százalék emelés maradt az előirányzott tizenötből. Tóth Zsuzsanna azt is elmondta, hogy az inflációkövető béremelés elérése minimális céljuk. A vasutasok szakszervezete ötvenhétezer foglalkoztatottat képvisel.

,,2023-ra a három éves megállapodásnak köszönhetően már megvan egy öt százalék, és ehhez képest kell, ami determinálja hogy 2023-ra van egy minimálbér és garantált bérminimum" – mondta Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke. 

Amelyek idén tizenhat illetve tizennégy százalékkal emelkednek. Meleg János elmondta, a vasutasok jobb helyzetben vannak, mint mint a többi állami közszolgáltató alkalmazottai, mert az ő bérük jóval magasabb mértékben emelkedett az elmúlt években. A közösségi közlekedés stratégiai fontosságú ágazat, ezt tükrözik az állami döntések is.

A közlekedés semmiféleképpen nem fog összeomolni én azt gondolom hogy pontosan a Volán és a MÁV integrációját követően az a szándék hogy aból b-be valamilyen közösségi közlekedési formában el tudjon jutni a lakosság

– magyarázta Meleg János a Híradónak. A Munkástanácsok Országos Szövetsége régóta kapja a szakszervezetek segélykéréseit a dolgozói elvándorlás miatt. És ez tovább folytatódhat, ami akár a közszolgáltatások színvonalát sodorhatná veszélybe.

,,Én azt prognosztizálom, hogy ha ezekben a bérmegállapodásokban amelyek a huszonhármas évre vonatkoznak nem lesz változtatás, értsd az állam nem ad több forrást ezeknek a vállalatoknak, menedzsmenteknek hogy újratárgyalják a megkötött bérmegállapodásokat amik nagyon szerény jövedelemnövekedést irányoznak elő a 2023as évre, akkor az év második felére lesz tapasztalható egy jelentősebb elvándorlás ezektől a vállalatoktól" – fejtette ki Szabó Imre Szilárd a Munkástanácsok Országos Szövetségének szakjogásza. 

Az érintett vállalatoknál azért is kiemelten fontos a bérek megfelelő emelése, mert nagyon sok dolgozó áll közel a nyugdíjhoz, emiatt vonzóvá kellene tenni ezeket a munkahelyeket az újonnan érkezők számára.

Híradónkat a Gazdaságfejlesztési Minisztérium arról tájékoztatta, hogy a közszféra költéseiben most a lakosság rezsivédelme az első. Mint írják, e mellett azért hamarosan megindulnak a bértárgyalások az állami közszolgáltató vállalatokkal is.

Forrás: ATV