A 10 százalékot sem éri el az egészségügyi szakdolgozók fizetésemelése a Független Egészségügyi Szakszervezet szerint.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az orvosok bére 11 százalékkal nő januártól, az ápolókét azonban csak júliusban emelik meg.

Az egészségügyi szakdolgozók béremelésére a kormány 41 milliárdot különített el, a Független Egészségügyi Szakszervezet ebből próbál számolni.

Ahogy kiszámoltuk, olyan 83 ezer körüli szakdolgozó van, akit ez érinthetne. Ha figyelembe vesszük, hogy ebben benne van a szociális hozzájárulás is, meg az is, hogy az alapbérekre vetítik több pótlékot, mint a műszakpótlék, vagy rendkívüli munkapótlék, tehát ez 10 százalék alatti átlagos éves szintű béremelésre adna lehetőséget

– mondta el az RTL-nek a számolás eredménylét a Híradóval Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

A kormány ígérete szerint a 2024 márciusára, a béremelés második ütemével a szakdolgozói bérek elérik majd az orvosok átlagos alapbérének 37 százalékát. Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint fontos lenne az emelés, a szakdolgozók hiánya ugyanis sokszor hátráltatja az ellátást.

„Ott, ahol nagyon nagy hiány van szakdolgozóból, orvosból, ott kénytelenek a szakdolgozók, esetleg az adminisztrátorok akár a takarítók helyett is dolgozni, vagy az orvosok a szakdolgozók helyett” – vázolja a helyzetet.

Forrás: Klubrádió