Hétfőn, kora este megjelent a kormany.hu-n a lista, amiből kiderült, hogy mekkora támogatást kapnak a megemelkedett energiaköltségekhez a települések. Összesen 44 milliárd forintot osztanak ki 138 város, illetve 17 fővárosi kerület között és ebből egyértelmű, hogy a kormányhű települések örülhetnek igazán - írta az rtl.hu.

A portál utalt rá, hogy a települések anyagi helyzete, energiabeszerzési szerződéseik, alapvető intézményeik fűtési, világítási rendszere jelentősen eltérő. Idézte a közleményt, amely szerint „A támogatásért cserébe pedig mindenkitől takarékosságot kérünk, ezért az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségekről”.

A fővárosi önkormányzatok közül az ellenzéki vezetésű Óbuda (III.), Újpest (IV.), Ferencváros (IX.), Újbuda (XI), XV. kerület, és XVIII. kerület nem kapott egy fillért sem - derül ki a felsorolásból, de az odaítélt pénzekben is nagy szórás van. Például a 120 ezer embernek otthont adó XIII. kerület kevesebb pénzt kapott (392 millió forint), mint Mohács (418 millió forint), ahol hatodannyian élnek.

A nagy vidéki ellenzéki városok közül Miskolc 1,24 milliárd, Szegednek csaknem 1,3 milliárd, Dunaújvárosnak 649 millió, Pécsnek 1,04 milliárd forint támogatást ítéltek meg. 

A fideszes vezetésű városok felemásan kaptak, a legnagyobb összeg, a nagy fellegvárnak számító Debrecennek jutott, 3,18 milliárd forint, míg szomszédos megyeszékhely, Nyíregyházának 1,76 milliárd forint - tette hozzá a lap.

Forrás: mfor.hu