Új kedvezményt kaptak a diákhitelt felvevő nők. A 30 év alattiaknak már akkor is elengedik a fennálló tartozását, ha egy gyermeket szülnek legkésőbb a diploma megszerzése után két évvel - írja a Bank360.hu.

A családtámogatásokról szóló szerda esti kormányrendelet új kedvezményt vezet be a diákhitelt felvevő nők számára. Az új szabály szerint ha a 30. életévét be nem töltött hitelfelvevő nőnek a felsőoktatási tanulmányai alatt vagy azok sikeres befejezését (az oklevél megszerzését) követő két éven belül gyermeke születik, vagy gyermeket fogad örökbe, a fennálló hallgatói hiteltartozása száz százalékának megfelelő összegű vissza nem térítendő támogatásban részesül.

Hasonló támogatás ugyan eddig is volt a diákhiteleseknél, de sokkal szűkebb körben. A jelenlegi szabály szerint ugyanis a hitelfelvevő nő második gyermeke megszületése vagy örökbefogadása esetén a fennálló hallgatói hiteltartozása ötven százalékának megfelelő összegű, harmadik vagy további gyermeke megszületése vagy örökbefogadása esetén a fennálló tartozása száz százalékának megfelelő összegű vissza nem térítendő állami támogatásban részesül.

Így most a 30 év alatti diákhiteles nőkre ennél sokkal kedvezőbb szabályok vonatkoznak majd. Márpedig diákhitelt jellemzően jóval 30 éves kornál fiatalabban veszik fel a hallgatók, és jellemzően a törlesztésből is sok van még hátra 30 éves korukig. Az új kedvezménnyel ugyanakkor csak a diploma megszerzését követő két évig lehet élni, tehát ez a támogatás arra ösztönzi a diákhiteles nőket, hogy mielőbb szüljenek legalább egy gyermeket - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Forrás: HVG