Emellett a képviselők fizetése is növekszik, hogy garantáltan ne érezzenek meg semmit se az inflációból. 

Az idei 1 millió 316 ezer forintos képviselői alapbér 2023 márciusától körülbelül bruttó 1 millió 549 ezer forintra nő - számolta ki az rtl.hu.

A Fidesz-KDNP négy évvel ezelőtt egy olyan törvényt fogadott el, amelynek értelmében az országgyűlési képviselők alapfizetését az előző évi átlagbér háromszorosában határozza meg. Vagyis nem kell mindig törvényt módosítani, a folyósított összegek automatikusan emelkednek vagy csökkennek, és a jellemzőbb természetesen, hogy emelkednek. Noha még nincsenek pontos adatok, a portál számításai szerint 230 ezer forintos fizetésemelésre számíthatnak a képviselők - s akkor még nem beszéltünk a bizottsági tagságok, valamint az egyéb tisztségek után betöltött pluszpénzekről. Aki két bizottságnak is tagja, 300 ezer forinttal vihet haza többet, vagyis keresete 2 millió 170 ezer lehet havonta.

Orbán Viktor miniszterelnök bére a jelenlegi 4 millió 870 ezerről bruttó 5 727 ezer forintra emelkedhet, ami bruttó 857 ezer forintos emelésnek felel meg. Egyébként januártól az átlagos nyugdíj összege 27 ezer forinttal 207 ezerre, a bruttó minimálbér pedig 32 ezer forinttal 232 ezer forintra emelkedik. 

Mindez azt jelenti, hogy az átlagnyugdíjhoz viszonyítva harmincszorosára, a minimálbérhez képest huszonötszörösére emelkedik a miniszterelnöki apanázs. 

Forrás: Népszava