Tipikus, egységesen fizetendő teher Magyarországon a személyi jövedelemadó, röviden az SZJA, amit a magánszemélyeknek kell befizetniük és bevallaniuk a NAV irányában az adóalapjuk után. Mutatjuk, mennyi az SZJA mértéke 2023 évében (mennyi volt az SZJA mértéke 2022, 2021 és a korábbi évek során), mikor változott az SZJA utoljára? Milyen SZJA kedvezmények érvényesíthetők, kikre vonatkozik átmenetileg vagy teljesen az SZJA mentesség? A Pénzcentrum összeállítása.

Cikkünkben minden fontos információt elárulunk az SZJA 2023 évi mértéke, kedvezményei, illetve az SZJA mentesség kapcsán: mikor változott az SZJA utoljára, mennyi az SZJA mértéke 2023 évében? Milyen SZJA kedvezményekkel számolhatunk, kiknek jár az SZJA mértéke után adókedvezmény, adómentesség?

Mi a személyi jövedelemadó lényege?

A személyi jövedelemadó a magánszemélyek jövedelmére kivetett adók és járulékok legtipikusabb formája, szabályrendszerét az 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) rögzíti. Az SZJA a magánszemély összes jövedelmére vonatkozik, beleértve a munkáltatótól kapott fizetését, az ingatlanvagyon értékesítéséből származó jövedelmet, a vállalkozói jövedelmet, a kamatokat és az osztalékokat stb., de beleszámítják a munkáltató által levont adóelőleget is.

Milyen egyéb terhek vonatkoznak az adózókra?

A magyar munkavállalókat az SZJA mértéke mellett még a társadalombiztosítási járulék is terheli, ami az adóalap 18,5%-a (ebből 10% nyugdíjjárulék, 7% egészségbiztosítási járulék és 1,5% munkaerőpiaci járulék). Az egyéni alapon járó adó- és járulékkedvezmények nélkül tehát a magyar dolgozókat összesen 33,5% adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli. A munkavállalói járulékok befizetése automatikusan történik, a kifizetéskor már a járulékokkal csökkentett nettó összeget kapjuk meg (alkalmazottként nem kell külön visszautalnunk semmit).

SZJA bevallás

A személyi jövedelemadó bevallását minden kereső, bevételszerzésre irányuló tevékenységet folytató magyar dolgozónak kötelező megtennie, évi rendszerességgel, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal irányában, rendszerint az adóévet követő május 20-ig.

Az SZJA megállapítása

Magyarországon az SZJA mértéke egységesen vonatkozik minden adóalanyra, azaz ugyanaz a százalékban kifejezett érték terheli a minimálbért és a milliós nagyságrendű fizetéseket is. A magyar SZJA-val ellentétben a személyi jövedelemadó mértéke a legtöbb országban, kifejezetten Nyugat-Európában progresszíven emelkedik – alacsonyabb bevételre kisebb az SZJA mértéke, és minél magasabb valakinek a jövedelme, annál magasabb az SZJA-kötelezettsége.

Mennyi az SZJA mértéke 2023 évében?

Az SZJA mértéke 2023 évében egységesen az adóalap 15%-a, a vállalkozói SZJA mértéke pedig az adóalap 9%-a, amennyiben nem nemzetközi szerződés rendelkezéséből következik.

Mikor változott az SZJA utoljára?

Az SZJA 2016 óta változatlanul az adóalap 15%-a (az SZJA mértéke 2022, 2021 esetében is ugyanennyi volt), amit a jelenlegi kilátások szerint nem terveznek megváltoztatni.

SZJA kedvezmények 2023

Az SZJA mértéke 2023 évében különféle kedvezményekre való jogosultság esetén csökkenhet. A következő kedvezmények befolyásolják a SZJA mértékét:

  • első házasok kedvezménye (EHK);
  • családi kedvezmény (CSK) és családi járulékkedvezmény (CSJK);
  • személyi kedvezmény (SZK);
  • 25 év alattiak SZJA kedvezménye;
  • 25-30 év közötti, 30 éves korukig gyermeket vállaló nők kedvezménye;
  • 4 vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK).

Forrás: Pénzcentrum