A büntetés-végrehajtás parancsnoksága nem árulta el, a szakszervezet pedig nem tudja, hány Bv-s bére lesz alacsonyabb januártól egy szervezeti átalakítás miatt. A készülő kormányrendelet-tervezetből kiderül viszont, hogy a csökkenés havi bruttó 17 ezer forint. A HVG cikke.

Hamarosan kihirdeti a kormány azt a január elsején hatályba lépő kormányrendeletét, amely egy szervezeti átalakítás révén érinti a büntetés-végrehajtás területén dolgozók egy részét is, ráadásul nem éppen pozitívan:

a büntetés-végrehajtás személyi állományának egy kisebb részénél a változás azzal jár, hogy az érintettek alacsonyabb beosztásba kerülnek, ez pedig fizetés-csökkenéssel is jár. Januártól havi bruttó 17 ezer forinttal lesz kevesebb az amúgy sem túl magas fizetésük.

Mindez onnan derült ki, hogy felkerült a kormány honlapjára egy kormányrendelet-tervezet a társadalmi vitára bocsátás jegyében. A társadalmi vita december 22-én le is zárult, így hamarosan meg is jelenik a kormányrendelet, mivel annak rendelkezései január elsején lépnek életbe.

A rendelet a „Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról” című, sok témáról – köztük az államnak a szociális szférából történő részleges kivonulásáról – szóló salátatörvény végrehajtási utasításait tartalmazza.

Ebben, a Magyar Közlönyben tehát hamarosan kihirdetendő rendeletben azonban egy szó sincs fizetéscsökkenésről, mivel ezt csak a közlönyben meg nem jelenő, de a kormány honlapjára mellékletként feltöltött hatásvizsgálati lapon említik. Ott viszont egészen konkrétan, így:

a munkaügyi intézkedések realizálása – az alacsonyabb besorolási kategória okán – a kollégák 44,44%-ánál eredményez valamelyest alacsonyabb illetményt (átlagban bruttó 17 000 Ft).”

Az biztos, hogy nem a teljes bv-s állomány 44 százalékáról van szó, hanem kisebb körről. A hatásvizsgálati lapból kiderül, hogy egy általános létszámnorma-csökkenés mellett struktúra-átalakítás is lesz, és létrehozzák az új, Büntetés-végrehajtási Gazdasági Ellátó Intézetet (BV GEI).

Kerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát (BVOP), hogy a pontos érintetti körről érdeklődjünk, ám számadatokat nem kaptunk. Csak annyit közöltek, hogy

az új szervezeti struktúrában a szolgálati beosztások – és az ezekhez tartozó illetmények – számottevően nem változnak, várhatóan a teljes személyi állomány 10%-a magasabb, 5%-a alacsonyabb besorolású munkakörbe kerül”.

A BVOP megerősítette, hogy az átszervezésről egyeztettek az érdekképviseletekkel: az előzetes tárgyalásokat lefolytatták a január elsejétől életbe lépő új szervezeti struktúráról. Viszonyítási pontként azonban hiába kérdeztük az érintettek átlagbérét, amihez képest értelmezhető lenne a 17 ezres bércsökkenés. Azt írták: “az egyes munkatársainkra lebontott bérváltozásokat nem áll módunkban közölni”.

Nem tudott többet mondani az egyeztetéseken a munkavállalói oldalt képviselő szakszervezeti vezető, Kucsera Miklós sem. A Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói elnöke, a Bv-s szakszervezeti szövetség főtitkára kérdésünkre azt közölte: nincs információja, hány főt érint a fizetéscsökkenés, de aki emiatt a szakszervezet segítségét kéri, annak szakmai, jogi segítséget nyújtanak. Hozzátette:

az átszervezésről tájékoztatást kaptak, annak folyamatát figyelemmel kísérhetik az érdekképviseletek.

Kucsera Miklós a bérekről annyit közölt, azt törvény szabályozza, a kollégák amúgy idén egyszeri 6 havi illetménykifizetést (fegyverpénzt) kaptak, illetve a kiegészítő pótlék mértéke 10%-ról 21%-ra nőtt. Emellett 2022. november elsejével átlag 116.000 Ft (hivatásos pótlék) növelés történt, a teljesítményértékelés alapján pedig további egyszeri juttatást fizettek.

Egyébként a BVOP honlapján elérhető toborzó tájékoztató (https://bv.gov.hu/hu/toborzas) alapján – vélhetően bruttóban – a kezdő fizetés tiszthelyettesek esetén minimum havi 253 ezer forint, tiszteknél minimum havi 412 ezer forint, ehhez jön az évi 200 ezer cafetéria.

Forrás: HVG