Bérrendezést sürgetnek az egészségügyi szakdolgozók is. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint a képzettségtől függő differenciált béremelésre lenne szükség.  Méghozzá úgy, hogy a szakápolók fizetése érje el az orvosi bérek 50 százalékát. A Népszava úgy tudja, hogy a jövő heti utolsó kormányülésen születhet végleges döntés az egészségügyi szakdolgozók fizetéséről. Az ATV Híradó riportja.

Az életekért küzdő mentőtiszt, a csecsemők egészségét figyelemmel kísérő védőnő, az orvos mellett adminisztráló asszisztens, és a szakápolók. Ők mindannyian egészségügyi szakdolgozók. Nélkülük nem működik a rendszer. Mégis az orvosokkal ellentétben, ők nem kaptak béremelést. „Olyan bérszintet szeretnénk a szakdolgozóknak biztosítani, hogy a későbbiekben arányosan az orvosokéval együtt mozogjon a fizetésük” – fogalmazott Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár.

2016-ban még az orvos béreknek 45 százalékát vitték haza a szakdolgozók, aztán az orvosi béremelés első ütemének köszönhetően már csak 32 százalékát, majd az újabb emelés miatt mindössze 27 százalékát kapják. Ezzel nemzetközi összehasonlításban az utolsó helyre kerültünk.

A kormány célja, hogy az orvos-szakápolói bérarány az OECD országok élvonalához hasonló legyen. „Ezeknél az országoknál 32 és 38 százalék között szór az orvos-szakdolgozó bérarány” – hangsúlyozta Takács Péter.

Az egészségügyi államtitkár javaslata alapján a szakdolgozói fizetés 180-200 milliárd forintos forrásból két részletben emelkedne. Ez összességében az alap és középfokú végzettségűeknek 32, míg a diplomásoknak átlagosan 55 százalékos emelést jelentene.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke 30 százalékos emelést tartana reálisnak januártól. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke is úgy látja tarthatatlan az átlag bruttó 350 ezer forintos fizetés. Emelni kell a bérarányt. Soós Adrianna elmondta, „sehol nincsen olyan, hogy 35 százalék alatt legyen, mi azt gondoljuk, hogy egy ötven százalékát el kellene érni, nyilván differenciáltan, képzettségi szinttől függően.”  

Az egészségügyi szakértő szerint a béremelés szükséges, de önmagában nem elég. A megoldás az lenne, ha visszatérnénk az egészségügyi szolgáltatások teljesítmény finanszírozásához, így a motiváció sem veszne el a dolgozókban - tette hozzá.

Rékassy Balázs, egészségügyi közgazdász arról beszélt: „Felmérni, hogy mennyibe kerül egy xy beavatkozás, egy csípő műtét egy bármilyen beavatkozás, mi annak a bérköltsége, mi annak az anyagköltsége, és azon a költségen megfinanszírozni és majd a kórház igazgató eldönti, hogy ki az, aki magasabb bért érdemel és melyik az a szakma, amely hiányszakma ezért jobban meg kell fizetnie.”

A Népszava úgy tudja, a jövő heti utolsó kormányülésen születhet végleges döntés az egészségügyi szakdolgozók béremeléséről. Az ATV Híradó kereste a kormányt, de egyelőre nem válaszoltak.

 Forrás: ATV