A Magyar Közlönyben utólag közzétett indoklás és egy BM-közlemény állítja, januártól tíz százalékkal nőnek a pedagógusbérek, mert Brüsszel, szankciók és a baloldal.

Végső előterjesztői indokolás címen kinyilatkoztatást és újabb ígéreteket tettek közzé a Magyar Közlönyben a péntek este megjelent kormányrendelethez, amely Pintér Sándor belügyminiszter aznapi béremeléses ígérete ellenére csupán a szakmai ágazati pótlékok megemeléséről szól. Ezen felül a Belügyminisztérium (BM) egy magyarázó, megismételt ígéretcsomagot tartalmazó közleményt is kiadott.

"A kormány elkötelezett a pedagógusok bérének emelése mellett, ezért a hazánknak járó uniós forrásokmegérkezését megelőzően is döntést hozott a béremelések folytatásáról. Ennek alapján a rendelkezésre álló hazai források terhére 2023 januárjától az előző évi bérszinthez képest 10 százalékos béremelésre kerül sor" – olvasható a Magyar Közlöny mellett kiadott Indokolások Tárában. Hozzátették: „Amint az Európai Uniós források megérkeznek, a kormányzati vállalásoknak megfelelő mértékű béremelés következő lépéseire is sor kerül”.

Amint a pénteki úgynevezett közoktatási konzultáción is elhangzott ígéreteket követően arról lapunk is beszámolt, péntek este nem jelent meg az Orbán-kormány rendelete a tanárok béremeléséről, a közlönyben egyelőre az ágazati szakmai pótlék 20-ról 32 százalékra emeléséről szóló, Orbán Viktor szignójával január elsejétől hatályba lépő rendelkezés jelent meg.

A BM-közlemény, amelyet az állami hírügynökség tett közzé, viszont úgy fogalmaz, hogy „10 százalékos pedagógusbéremelést tud megelőlegezni a kormány, amíg nem kapjuk meg a Magyarországnak járó forrásokat”. A BM szövegírója az is kiemeli, hogy „a mostani szankciós válságban” a kormány a nemzeti költségvetés terhére ennyit tud megelőlegezni.

A további tervezett béremelés tehát már Brüsszeltől és a Magyarországnak járó uniós források érkezésétől függ

– állítja a BM.

A tárca a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógusbéremelés ígéretét emlegetve megismételte a kormány tervét, hogy „a pedagógusok átlagbére 2025-re elérje a diplomás átlagbérek 80 százalékát”. –  Amennyiben megérkeznek az uniós források, a mostani bérhez képest 2023-ban a mostani 10 százalékos béremelés helyett 21 százalékos, 2024-ben 25 százalékos, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a pedagógusbéremelés mértéke – fűzték hozzá, kijelentve:

A pedagógusbéremelést egyedül a baloldal veszélyezteti azzal, hogy továbbra is meg akarja akadályozni, hogy hazánk megkapja a neki járó forrásokat.

Végül a belügyi közlemény továbbra is béremelés emlegetve, azt írta, hogy mindez „143 146 ezer iskolai és óvodai pedagógust érint, és a kormány 67,6 milliárd forintot biztosít rá”.

Forrás: Népszava