Az ATV Start vendégei Pusztai Erzsébet infektológus, egészségügyi szakértő és Soós Adrianna a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke voltak, akik úgy vélik, hogy rengeteg probléma van az új törvénnyel, amiket ráadásul ki lehetett volna küszöbölni, ha létrejön a valódi szakmai egyeztetés.

A múlt héten nyújtotta be a kormány az egészségügyet érintő törvényjavaslatot, ami előkészítheti a nagyobb reformot, a Magyar Orvosi Kamara, azonban nem ért egyet vele. A kormány példaként a Hajdú-Bihar megyei pilot programra hivatkozik, de a kamara szerint hatástanulmányok nélkül nem szabadott volna benyújtani a javaslatot. 

Pusztai Erzsébet a műsorban elmondta, hogy meglátása szerint a tervezet benyújtását megelőző szakmai egyeztetés nem volt megfelelő, ugyanis ilyenkor a felelős tárca feladata lenne, hogy elküldje a tervezetet a különböző szervezeteknek, kellő időt hagyva az áttekintésre, majd ezt követően összeül a szervezetekkel és meghallgatja a véleményüket.

Ezzel szemben a kormány szakmai egyeztetése annyiban kimerült, hogy négy nappal a benyújtás előtt kiküldték a tervezetet a különböző érdekvédelmi egyesületeknek, de hiányzott a tárgyalás, így nem lehetett rávilágítani a tervezet hibáira – nehezményezte Pusztai. Emiatt az egészségügyi szakértő úgy gondolja, hogy nem lehet mást csinálni a törvényről szóló vitában, mint amit az ellenzék tett az obstrukció révén.

Soós Adrianna szerint a törvény legaggályosabb pontja, hogy nem rögzíti a szakdolgozói béremelést, ami nélkül azonban nagyon sokan fognak felmondani. Holott már most is nagyon sok esetben a rendelések, beavatkozások nemcsak az orvosok hiánya miatt maradnak el, hanem mert nincsen műtős, nincsen asszisztens – mutatott rá.

Teljesítmény alapú bérezés

A Független Egészségügyi Szakszervezet nem ért egyet azzal sem, hogy alapbért vonjanak meg a dolgozóktól, az ösztönzést, azonban jó ötletnek tartják, ugyanis úgy vélik: a többletteljesítményeket, kiemelkedő munkát szükséges jutalmazni.

Ezzel viszont az a probléma – mutattak rá –, hogy hiányzik a kritériumrendszer, ami alapján világossá válhat, hogy ki, miért kaphat megvonást vagy többletjuttatást. Így pedig félő, hogy az illetékesek szubjektív véleménye alapján kerülnek megvonásra, vagy kiosztásra ezek az összegek.

Forrás: ATV