Az MVM Csoport dolgozóit tömörítő szakszervezeti szövetség szerint visszás, hogy a nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségűnek minősített ágazat dolgozói még olyan bérrendezésben sem részesülhetnek, melyet a magyar gazdaság teljesítménye lehetővé tesz. Azt írják, készek „mindent megtenni” annak érdekében, hogy javaslataikat elfogadja az energiavállalatot tulajdonló állam. A HVG cikke.

Az MVM Társaságcsoport Szakszervezeti Szövetsége elfogadhatatlannak tartja, hogy az MVM Csoport társaságainál foglalkoztatott munkavállalók sem ez évre vonatkozó kiegészítő bérintézkedésben, sem további béremelésben ne részesüljenek.

A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják, hogy miközben a villamosenergia-ipar a nemzetgazdaság egyik stratégiai jelentőségű ágazata, az MVM dolgozói rendre a nemzetgazdasági átlagnál kisebb bérfejlesztésben részesülnek, és évről évre reálbércsökkenést szenvednek el.

Közleményükben azt írják, hogy az MVM Zrt. felett tulajdonosi jogokat gyakorló magyar állam nem ad felhatalmazást, mozgásteret a társaságcsoportnak arra, hogy érdemi bértárgyalásokat folytasson.

A szakszervezetek közölték: fenntartják javaslatukat arra, hogy a most aktuális és a jövő évre szükségesnek látott bérfejlesztés százalékban kifejezve legalább kétszámjegyű legyen, és meghatározása során a munkáltató legyen figyelemmel az infláció várható alakulására.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott állásfoglalás szerint a szakszervezetek megértik a rezsicsökkentés részleges fenntartását, ám azt elfogadhatatlannak tartják, hogy az állam erre – az MVM Csoport részben emiatt veszteséges gazdálkodására – hivatkozva ne engedje az energiaipari dolgozók bérének emelését, így a szakpolitikai döntés következményei aránytalanul nagy többletterhet rójon az MVM-es munkavállalókra.

A közleményben leszögezik, készek „mindent megtenni” javaslataik érvényesítése érdekében, és nem hagyják, hogy „a tisztességesen elvégzett munka anyagi elismerés nélkül maradjon”.

Forrás: HVG