A KSH nyugdíjasok véleményén alapuló friss statisztikája szerint tisztes megélhetéshez jóval több havi bevétel kell, mint az átlagnyugdíj. A kutatás rávilágít arra, hogy az érintettekhez érkező ellátások az esetek jelentős részében nem biztosítanak megfelelő életszínvonalat – értékel az mfor.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken frissítette a 2021-es adatokkal a háztartások különböző megélhetési szintjeihez szükségesnek tartott jövedelemösszegeket jövedelmi kvintilisek szerint bemutató statisztikáját. (A kutatásban a népesség egy főre jutó nettó évi jövedelme szerint alkotnak öt csoportot.)

Az idősebbek véleménye alapján 382 700 forintból már remekül meg lehet élni , míg 111 200 forint csak arra elegendő, hogy nagyon szűkösen kijöjjenek egy-egy hónapban. Ez a két szélsőértéke a jövedelmi ötödök alapján meghatározott szinteknek, ami azt jelenti, hogy ennél jóval alacsonyabb és jóval magasabb jövedelmi elvárások is szerepelnek a kimutatásban – olvasható a portálon.

A statisztika szerint a legalsó jövedelmi ötödbe tartozók legalább 81 300 forintos jövedelmet tartanak szükségesnek ahhoz, hogy nagyon szűkösen kijöjjenek egy hónapban. Ugyanakkor havi 317 900 forintról már azt gondolják, hogy ezzel sikerül egy nagyon jó életszínvonalat fenntartani.

Egyébként, hogy a Magyar Államkincstár tavalyi kimutatása szerint 430 ezren vannak azok, akik 100 ezer forintnál is kevesebb nyugdíjban részesülnek. Vagyis – tekintve az ötödök átlagaként eredményül kapott 111 200 forintot – majdnem félmillió nyugdíjas még nagyon szűkösen sem tud megélni a havi ellátásából.

A legkevésbé tehetős nyugdíjasok véleménye szerint nagyon szűkös megélhetést biztosít 100 ezer forint, ám a szűkös megélhetésre már nem elegendő. Ahhoz a kimutatás szerint 110 500 forintra lenne szükség.

A legtehetősebb nyugdíjasok pedig úgy vélik, havi 139 600 forintból is csak nagyon szűkösen lehet kijönni, 502 200 forint pedig már nagyon jó életszínvonalat tud biztosítani.

Az átlagnyugdíj, amely tavaly 157 800 forint volt, egyedül a legalsó ötödbe tartozók szerint elegendő ahhoz, hogy egy átlagos életszínvonalat biztosítson, az összes több jövedelmi ötödben úgy vélik, ez csak a szűkös, vagy a nagyon szűkös megélhetést fedezi. A medián nyugdíjról – mely nagyjából 130 ezer forint körül mozoghat – pedig egyöntetű vélemény, hogy nem elég az átlagos megélhetésre.

 

Forrás: 24.hu