Első, hogy érdemes egy önkéntes nyugdíjpénztárat nyitni, és ott pénzt gyűjteni, ezzel csökkenthető az állami nyugdíjtól való függés. A második, hogy időről időre érdemes egyeztetni, hogy jól szerepelnek-e az adatok az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál (ONYF). Egészen egyszerű a dolog, a Bankmonitor szakértői mutatják, hogyan kell ezt csinálni – írja a HVG.

Nagyot téved, aki azt hiszi, hogy az állami nyugdíjából megél majd idős korában. Pláne igaz ez azokra, akik nem tesznek időben óvintézkedéseket azért, hogy legyen mit a tejbe aprítani 70 felett. A befektetéseket összehasonlító Bankmonitor két ilyen óvintézkedést is bemutat egy friss cikkében.

1. Mindenki tegyen félre magának! Az első és legfontosabb az öngondoskodás. A fent linkelt cikkben a szakértők részletesen kifejtik, hogy miért nem lesz elég az állami nyugdíj arra, hogy a magyar lakosság eltartsa magát. Most azt mutatták be, hogyan tehetnek félre azok, akik elfogadták már ezt a tényt. 

Jelenleg három pénzügyi megoldás közül választhatnak azok, akik kifejezetten a nyugdíjas éveikre szeretnének félretenni. Nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár és nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ). Ezek közül az elsőt inkább felejtsük el, mert túl drága. A harmadik nagyon jó megoldás, de ott mindenkinek magának kell kezelni a megtakarításait, ami sok időt és szaktudást igényel.

A pénzügyi összehasonlító portál szakértői az önkéntes nyugdíjpénztárat tartják az átlagember számára a legjobb megoldásnak. Aki 20 évesen havi 10 ezer forintot kezd el félrerakni az önkéntes nyugdíjpénztárába, és fegyelmezett marad, annak 22 millió forintja gyűlhet össze nyugdíjig! Ráadásul úgy, hogy csak alig több, mint 5 milliót fizetett be, tehát 15 millió forintnál is nagyobb „ajándékot" kapott.

2. Érdemes ellenőrizni az ONYF-nél nyilvántartott adatokat! Az öngondoskodás mellett, azért nem szabad lemondani az állami kifizetésekről sem. Érdemes akár többször is ellenőriznie, hogy helyesen szerepelnek-e az adatai az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál.

A Bankmonitoros csapatból nemrég ketten is végeztek ilyen ellenőrzést ismerősöknek, s mind a két esetben találtak hibát a nyilvántartásban. Ha ezek a hibák észrevétlenül maradnak, az akár azt is eredményezheti, hogy az illető csak később tud nyugdíjba menni (nők esetén pl. papíron később lesz meg a 40 év szolgálati idő, mint a valóságban), vagy a nyugdíjkorhatár elérésével nyugdíjba megy ugyan, de nyugdíja alacsonyabb lesz annál, mint ami jogosan járna.

Persze közvetlenül nyugdíjba vonulás előtt is meg lehet ejteni ezt az adategyeztetést, csak nem biztos, hogy sokan emlékezni fognak még a 20-as éveikre. Az sem biztos, hogy akkor be lehet még szerezni a bizonyítékokat, ha valamelyik munkahely hiányzik a nyilvántartásból. Az adategyeztetés sok lépésből áll, de meglepően egyszerű feladat azoknak, akik jól bánnak a számítógépekkel. Aki adott már be elektronikusan adóbevallást, annak ismerős is lesz a folyamat, az alábbiakban röviden szerepelnek a főbb lépések.

Az adategyeztetési eljárás csak elektronikus úton indítható, amire csak saját Ügyfélkapun keresztül van lehetőség. Ezt a kormányablakoknál valamint az okmányirodákban lehet igényelni. Akik rendelkeznek ügyfélkapu regisztrációval, azoknak a következő lehetőségeik vannak:

  1. a www.onyf.hu honlapon a "Nyugdíjbiztosítási adategyeztetés" menüpont használatával,
  2. vagy a www.magyarorszag.hu internetes oldalon Ügyfélkapun történő belépést követően az „Elektronikusan indítható ügyek" menüpontban a "Nyugdíjbiztosítási adategyeztetés" pont megnyitásával

el lehet kezdeni a folyamatot, részletes útmutatás is található itt. A lényeg, hogy le kell tölteni a NAV „ÁNYK" nevű nyomtatványkitöltő programját, illetve hozzá azt a nyomtatványt is, amivel kezdeményezni lehet az eljárást.

Ha mindkettő megvan, akkor el kell indítani számítógépünkön az ÁNYK-t és az „Adatok" menüpontban az „Új nyomtatvány" almenüre kell kattintani. Ekkor felugrik egy ablak, aminek a „Sablonok" szekciójában a „ONYFKIERT_KERELEM" nevű nyomtatványra kell kattintani. Ekkor megnyílik a nyomtatvány, csak ki kell tölteni. Egyszerű és gyors a kitöltés.

Az összes adat megadása után az ÁNYK-ban a „Kapcsolat az Ügyfélkapuval"menüpontban meg kell nyomni a „Nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldésre" almenüpontot. Ezt követően újra a „Kapcsolat az Ügyfélkapuval"menüpontra kell menni, és most a „Nyomtatvány közvetlen beküldése az Ügyfélkapun keresztül" almenüre kell kattintani.

A felugró ablakban megadjuk a felhasználónevet és jelszavat az ügyfélkapuhoz, és már be is megy a dokumentum. Ezután azt automatikusan mindenkinek a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási szakterületéhez továbbítják.

A beadástól számított 10 napon belül mindenkit értesítenek az eljárás menetéről, és részletes kimutatást küldenek a következő adatokról:

  • biztosításban töltött időszakok,
  • egyéb szolgálati idők (nők esetében a nők kedvezményes öregségi nyugdíjához elismerhető jogosultsági idő),
  • a foglalkoztató, vagy jogutódja, illetve az adatszolgáltatásra kötelezett adatai,
  • az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles kereset, jövedelem,
  • az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan a foglalkoztató által levont, befizetett nyugdíjjárulék, valamint
  • azok a szolgálati időnek nem minősülő időszakok, amelyek után nem történt járulék-, illetve nyugdíjjárulék-fizetés.

 A kimutatás egészen közérthető, és benne lesznek a további teendők is. Röviden összefoglalva, mindenkinek 60 napja van átnézni, hogy minden munkaviszony pontosan szerepel-e. Aki nem ért egyet valamivel, annak ezt jeleznie kell az Elfogadó/Észrevételező nyilatkozat beküldésével, és csatolni kell a bizonyítékokat, amik alátámasztják az állításokat. Ez már intézhető személyesen, vagy postán is.

Bármit csatolni lehet, ami alátámasztja az állításokat. A Bankmonitor szakértői olyat is hallottak már, hogy valaki semmilyen írásbeli bizonyítékkal nem rendelkezett egy munkaviszonyról, de 3 tanú felsorakoztatásával igazolta, hogy márpedig egy nevezett időpontban egy nevezett cégnél dolgozott.

Forrás: HVG