A versenyképességet éppen az növeli, ha magasabb bért kapnak a munkavállalók - ezt mondta híradónknak Kordás László. A Demokratikus Koalíció bér-és munkaügyi árnyékminisztere arra reagált, hogy Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy véli, a magyar gazdaság versenyképességének egyik alapja az olcsó munkaerő. Az ATV Híradó írása.

„Az, hogy az alacsony bérek a feltétele a versenyképességnek, ezt a szakirodalom azért alapvetően cáfolja” - erről beszélt híradónknak Molnár László a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Az intézet munkatársai tanulmányban reagáltak Parragh László kijelentésére, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ugyanis október 28-án a minimálbér aktuális kérdéseiről szervezett konferencián arról beszélt, hogy „a versenyképességünk egyik alapja ma még mindig az olcsó munkaerő”.

Molnár László szerint az alacsony bérek következtében a magyar munkavállalók jelentős része külföldre megy, helyettük pedig szegényebb országok munkavállalói fognak dolgozni. A gazdaság versenyképességéhez és a befektetők idecsábításához pedig egyéb tényezők is szükségesek:

„Ma már sokkal inkább a felvevőpiac közelsége, a jó logisztika a megfelelően elérhető magasan képzett munkaerő, nyelveket beszélő munkaerő általában ezek inkább a vonzerők vagy akár az adókedvezmények sem mint egyszerűen az, hogy minél olcsóbb legyen a munkaerő, ha ez igaz lenne akkor mindenki Afrikában lenne” - mondta.

Kordás László, a Demokratikus Koalíció bér-és munkaügyi árnyék minisztere is azt mondja, Parragh László téved, hiszen a magasabb bérek növelik a versenyképességet. Kordás hozzátette, a Parragh által képviselt gondolkodásmód eredményeképpen került bajba az ország.

„Nem az első megnyilvánulása ez Orbán Viktor első számú gazdasági főtanácsadójának és gyakorlatilag ez a gondolkodás vezetett oda, hogy Magyarország bajban van. Bajban van azért, mert alacsonyak a bérek, bajban van azért mert emiatt elmennek a kreatív jól képzett munkások Magyarországról és így munkaerő hiány lép fel” – reagált a politikus.

Levélben kerestük az Innovációs és Technológia Minisztériumot, azt szerettük volna megtudni, hogy egyetértenek e Parragh László állításával. Erre nem válaszoltak, viszont azt írták, hogy a minimálbér 2010 óta csaknem háromszorosára emelkedett, a foglalkoztatottak száma pedig 12 év alatt egymillió fővel nőtt.

Forrás: ATV