A német Audi autógyártó azt támogatja, hogy a dolgozóknak állandó béremelés helyett egyszeri adómentes kifizetésekkel segítsenek – mondta a vállalat humánpolitikai igazgatója. Németországban a szakszervezetek már a növekvő infláció miatt magasabb béreket követelnek a gyártótól. A napi.hu cikke.

A munkavállalók vásárlóereje Németországban máris megsínylette a megszaladó inflációt. A fogyasztói árak októberben 11,6 százalékos inflációt mutattak (összehasonlításképpen: Magyarországon 20,1 százalékos pénzromlást jelentett szeptemberre a Központi Statisztikai Hivatal). A munkaadók azonban nem látnak sok lehetőséget a béremelésre a növekvő alapanyag- és energiaköltségek miatt.

A német IG Metall szakszervezet sztrájkokat hirdetett a fém- és villamosenergia-ipari dolgozók körében, amelyek szombat este kezdődtek egyes vállalatoknál, mivel 8 százalékos béremelést követel az ország legnagyobb ipari ágazatában dolgozó 3,8 millió munkavállaló számára. A szakszervezet elutasította a munkáltatók azon ajánlatát, hogy 30 hónapra elosztva 3000 eurót (közel 1,25 millió forintot) fizessenek ki, amely átmeneti megoldásként segítene a munkavállalóknak megbirkózni az inflációval – írja a Reute

Az Audi maga is abba a táborba tartozik, amelyik nem adna béremelést, de egyszer adómentes dolgozói támogatásokat szívesen fizetne. A Volkswagen-csoport márkája, maga nem közvetlen partnere a bértárgyalásoknak, de a tárgyalások eredményeit egy kollektív bérmegállapodásban átveszi.

Xavier Ros, az Audi HR igazgatója szerint azért nem út a béremelés, mert a fogyasztói árak emelkedésére jelentős béremeléssel reagálni hosszú távon ártana a gazdaságnak. Így hatásosabb lehet az átmenetileg kilőtt infláció esetében a béren kívüli juttatások fizetése.

„Azt a kérdést kell megvitatnunk, hogy mennyire fenntartható egy ilyen jelentős béremelés, ha átmeneti problémáról beszélünk” – idézte Ros szavait az Automobilwoche című német hetilap.

Mint mondta, megérti, hogy nehéz a helyzet, ezért semmi lepi meg, hogy a tárgyalások is lassabban haladnak az IG Metall és a munkáltatók között, mint általában az lenni szokott.

Forrás: napi.hu