A munkáltatói oldal szerint figyelembe kell venni, hogy a költségrobbanás mellett mekkora bérnövekedést bírnak el a vállalkozások - írja a HVG.

Elkezdődtek a 2023-as bérekről szóló tárgyalások a munkáltatók, a munkavállalók és a kormány között. Az RTL riportja szerint a munkavállalói oldal legalább inflációkövető emelést szeretne.

Az fix pont, hogy a minimálbéren élőknek az életszínvonala nem csökkenhet a létminimum alá, amit a mostani minimálbér még tud tartani. Ennek a nettó tartalma ezt fedezi, de a szakszervezetek számára a legfontosabb cél az, hogy tudjuk megtartani a minimálbér értékét, vagyis az infláció – ami jövőre a szakemberek szerint 16 százalékos lehet – követést próbáljuk ebben a helyzetben – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke.

A munkáltatói oldal szerint az is egy fontos szempont a tárgyalásokon, hogy a jelenlegi költségrobbanás mellett milyen bérnövekedést viselnek el a vállalkozások. Azt várják a kormánytól, hogy csökkentse a foglalkoztatást terhelő adókat.

A kormány még egyelőre nem nyilatkozott érdemben az ügyről, ugyanakkor Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter júniusban azt mondta, hiba, ha a munkáltatók inflációkövető béremelést fizetnek. Szerinte a magasabb bérből magasabb fogyasztás lesz, abból még magasabb infláció.

 

Forrás: HVG