Így a 2,5 millió jogosultnak az állami költségvetés legfeljebb 25 milliárd forintot osztana szét.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában egyebek között bejelentette, hogy lesz nyugdíjprémium, ami pedig a 4 százalékos GDP-növekedés alapján érkezik. Pontos összeg ugyanakkor nem hangzott el.

Farkas András, a Nyugdíjguru alapítója úgy számolt, hogy az összeg 10 ezer forintot jelenthet.

A számítási képlet a következő: a novemberi ellátás egynegyedét (de legfeljebb 20 ezer forintot) kell megszorozni annyival, amennyivel a GDP tényleges növekedése meghaladja a 3,5 százalékot (de legfeljebb 4-gyel). Mint írta, 4 százalékos várt növekedés esetén a nyugdíjprémium maximuma 20000 x 0,5 = 10.000 forint.

Farkas András szerint így a 2,5 millió jogosultnak az állami költségvetés legfeljebb 25 milliárd forintot osztana szét.

A szakértő egyébként csalódott. Mint írta: „Ezzel a megoldással a kormányzat sajnos félresöpörte azt a javaslatomat, amely szerint a 13. havi nyugdíj visszavezetésével okafogyottá vált nyugdíjprémiumra szánt összeget (idén egyébként a költségvetési törvényben szereplő 68 milliárd forintot) ne a két és félmillió lehetséges jogosult között porlasszák el (ugyan mit ér egyszeri tízezer forint a megvadult infláció közegében), hanem a mélyszegénységbe süllyedő 300 ezer nyugdíjas között osszák szét szolidaritási segélyként”.

Farkas szerint ha csak a fél százalékos szorzóval 25 milliárd forintba kerülő nyugdíjprémium összegével számolunk, ezt a legrászorultabb 300 ezer nyugdíjas között szétosztva részükre életmentő 80 ezer forintos egyszeri segély lehetne. Megjegyezte:

Ők azonban még tízezer forintra sem lesznek jogosultak, hiszen az ellátásuk összege jellemzően alacsonyabb 80 ezer forintnál.

Forrás: HVG