Állandósult a létszámhiány a logisztikai és a kézbesítési területen a Magyar Postánál. Sem ezt, sem a dolgozók alulfizetettségét nem sikerült az elmúlt években megoldani – mondta az InfoRádiónak a Postás Szakszervezet elnöke.

Nekünk elsődleges, hogy olyan kollégákkal dolgozzunk, akik az ügyfelek által elvárható minőséggel látják el a feladataikat – mondta Tóth Zsuzsanna, és hozzátette, ehhez az kellene, hogy megszűnjön az állandó elvándorlás, ami viszont csak megfelelő bérezés mellett lenne elképzelhető.

A Postás Szakszervezet elnöke azt is elmondta, hogy három évre szóló bérmegállapodást kötöttek, amelynek értelmében összesen 15 százalékos emelésről sikerült megegyezni. Első évben négy százalék, az idén pedig kilenc százalék volt a bérnövekedés. Jövőre kétszázalékos béremelést terveztek, de akkor még nem számítottak arra, hogy milyen gazdasági környezetbe fogunk kerülni. Így a kétszázalékos emelés most már csak tárgyalási alap lehet – tette hozzá az érdekképviselet vezetője.

Tóth Zsuzsanna szerint a legnagyobb gondot a munkaerő elvándorlása jelenti,

amely különösen a kézbesítést és a logisztikát sújtja a postánál. Ennek legfőbb oka a kézbesítőknél például az, hogy a kezdő fizetés sok esetben a minimálbér környékén mozog, ami csak megfelelő képzettség megszerzése után emelkedhet.

A szakszervezet elnöke úgy látja, nagyon döcögősen haladnak a dolgok a postánál. A vállalatnak a saját bevételeiből kell fedeznie a kiadásait, miközben jelentősen átalakultak az ügyfélszokások és a küldemények szerkezete is. Azt hangoztatta:

megértik ugyan a vállalat nehézségeit, de azért a munkavállalóknak is meg kell élniük.

Ugyanakkor a nagy elvándorlás miatt egyre kevesebb emberrel kell megoldani a feladatokat.

"Régen, ha azt mondtuk, hogy 3-5 százalékos fluktuáció van, akkor az már micsoda problémát jelentett, most meg nagyságrendekkel vagyunk már túl ezen" – mondta Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke.

Forrás: infostart.hu