A mai fiatalok semmilyen nyugdíjpénztárba nem lépnek be, mert semmiféle ösztönzést nem éreznek erre sem a munkaadótól sem az államtól – mondta a Reggeli gyorsban Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News online portál alapító-főszerkesztője.

"Egyik évben sem csökkent akkorát a 16-29 évesek önkéntes pénztári taglétszáma, mint tavaly az MNB friss számai szerint. Ezzel a közel 1,1 millió önkéntes tagból mindössze 43 ezer főt tesznek ki a fiatalok, ami nem sok jó vetít előre a nyugdíjrendszert tekintve. Mindeközben tovább halmozták idei veszteségeiket az önkéntes és magánnyugdíjpénztárak is, a piaci feszültségek, az infláció, az energiaválság és a recesszió szele a nyugdíjpénztári hozamszerzési lehetőségeket is erősen korlátozza" – írja a Portfolio.hu

"Nyugdíjcélú előtakarékosság nélkül a fiatalok nyugdíja rendkívüli veszélyben van, hiszen az elöregedő társadalomban a munkaerő piacot szabályozó speciális folyamatok következtében hosszabb távon – kb. 2040-től – rendkívüli mértékben megnehezedhet a mai nyugdíjrendszer finanszírozása" – mondta Farkas András nyugdíjszakértő. Kifejtette azt is, hogy ennek az egyik lehetséges megoldása, ha a nyugdíjrendszer öngondoskodási lába megerősödik, aminek a legfontosabb összetevője az önkéntes nyugdíjpénztári tagság lehet. Eloszlatva a tévhiteket a szakember hozzátette, hogy az elmúlt évtizedekben a pénztári tagság rendkívül szép hozamokat termelt, amire persze – a többi hozamhoz hasonlóan – az elmúlt év világgazdasági folyamatai nagyon negatívan hatnak, emiatt ezeknek a vonzereje is csökkent.

"Magyarországon a legnagyobb probléma, ami miatt legkevésbé nő a nyugdíjpénztárak tagsága – különösen a fiatalok körében –, hogy a munkáltatók ösztönzése néhány éve egyszerűen megszűnt. A korábbi cafeteria rendszerekben – még négy évvel ezelőtt is – a munkáltató ha megtámogatta a dolgozójának a nyugdíjpénztári tagságát, akkor emiatt egy jóval kedvezőbb adózást választhatott (nem annyiba került neki, mintha munkabért fizetett volna a munkavállalójának, hanem jóval olcsóbb volt), így a támogatás is sokkal könnyebben jött a munkáltatótól, ami ösztönözte a dolgozókat is, hogy belépjenek. A mai fiatalok semmilyen nyugdíjpénztárba nem lépnek be, mert semmiféle ösztönzést nem éreznek sem a munkaadótól sem az államtól. Nem véletlen, hogy 'elveszett nemzedéknek' nevezi a Magyar nemzeti Bank is ezt a harminc év alatti korosztályt" – mondta a NyugdíjGuru főszerkesztője.

 

Farkas András szerint ennek a nemzedéknek nem az az elsődleges gondja, hogy mi lesz a nyugdíjával, hanem hogyan lesz lakása, hogyan tud önálló életet kezdeni és hogyan tud családot alapítani, gyermeket nevelni. Ráadásul a kormány családtámogatási rendszere is arra ösztönzi a fiatalokat, hogy ne hosszú távon gondolkozzanak, hanem a gyermekvállalásban és az első lakás megszerzésében, ezért aztán semmiféle gazdasági és/vagy politikai ösztönzés nincs arra vonatkozóan, hogy egy harminc év körüli ember a nyugdíjával foglalkozzon.

A nyugdíjszakértő szerint erre a problémára jó megoldás lenne (lengyel vagy brit mintára), ha bevezetnék a foglalkoztatói nyugdíjpillért, aminek a lényege, hogy a munkáltató, az állam és az egyén felelőssége egyenrangú együttműködésével tudnák a nyugdíjrendszer jövőjét biztosítani. Szerinte nem érdemes az "ártérre építkezők" filozófiáját magunkévá tenni, azaz hogy majd az állam megment minket, ha eljön a nyugdíjaskor és nagyon alacsony lenne a nyugdíjunk.

"Most a legszorítóbb probléma a nyugdíjak emelési rendszerének módosítása. Amíg ezt nem oldják meg, addig nem látok arra való szándékot a kormány részéről, hogy a hosszú távú problémák megoldására is koncentráljanak" – mondta a Reggeli gyorsban Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News online portál alapító-főszerkesztője.

Forrás: Klubrádió