Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon számolt be róla, hogy Budapest rezsitámogatást vezet be, mellyel a szociálisan rászorulókat, nyugdíjasokat támogatnak a rezsiszámlák kifizetésében. Mint mondta, a zuglói rezsitámogatási rendszer mintájára állítják fel a fővárosi rendszert.

Ennek keretében évi 48 ezer forinttal támogatják a rászorulókat.

A főpolgármester bejelentésében hangsúlyozta, hogy választási ígéretét valósítja meg (csaknem három évvel az önkormányzati választások után), valamint hogy a hasonló támogatások biztosítása alapvetően nem a helyi önkormányzatok, hanem a központi kormányzat feladata lenne.

  • Rászoruló gyermekesek;
  • ápolási díjon lévők;
  • vagy más nehéz helyzetben lévő családok;
  • valamint a létminimum alatt élő nyugdíjasok

lesznek jogosultak a támogatás igénybe vételére. A villany, gáz, víz és a távhő számlákból fogják leírni a támogatás összegét. Támogatják továbbá a „valódi átlagnyugdíjnál kevesebbet kapókat” 24 ezer forinttal. A támogatásokat október elsejétől lehet majd igénybe venni.

A főpolgármester beszámolója szerint a kerületi önkormányzati irodákban lehet majd hozzájutni a támogatásokhoz.

Ez azért is fontos, mert más, kerületi támogatásokkal együtt is igénybe vehetik a jogosultak. Több kerület is bejelentett már hasonló támogatási rendszereket:

  • Újpest havi 10-16 000 forintos rezsitámogatást, és a fűtési szezonban havi 24 000 forintos lakhatási támogatást nyújt a rászorulóknak és támogatják az energetikai korszerűsítéseket;
  • Terézváros fűtési támogatást és tanácsadást nyújt a leginkább rászorulóknak, akiknek körét nemrég bővítették;
  • Józsefvárosban duplájára, havi 6 000 forintra emelik a rászorulók fűtési támogatását, valamint egyszeri, maximum 30 000 forintos támogatást és korszerűsítési támogatást is nyújtanak a rászorulóknak;

A főpolgármester bejelentését itt lehet megnézni.

Forrás: Mérce