Bár a kormány szerint a háztartások 75 százaléka belefér az átlagos keretbe, ennek ellenére a lakosság 15 százalékát nem érinti a rezsiemelés - derül ki a Pulzus Kutató friss felméréséből, amely a napi.hu felkérésére készült. 

A magyarok negyede helyett a 85 százaléka készül arra akár már ettől a hónaptól kezdve, hogy drasztikusan nőni fog a rezsiszámla, százból 31-en ráadásul tehetetlenül nézik az áremelkedést, ugyanis sem a villannyal, sem a gázzal nem tudnak már többet spórolni,  eddig is csak annyit használtak, amennyit okvetlenül szükséges volt.

  A válaszok alapján úgy tűnik, a villanyban van a nagyobb tartalék, azzal többen próbálnak meg takarékoskodni, mint a gázzal, vélhetően az előbbi könnyebb is. Már az is sokat számít, ha a lakásban lévő világítást energiatakarékosra cserélik, ha kevesebbet használják fölöslegesen a háztartási gépeket, vagy korszerűbb hűtőszekrényt, mosógépet vásárolnak. A gázzal - amit csak fűtésre vagy vízmelegítésre használnak - kevesebben tudnak spórolni, de a megkérdezettek harmada még lejjebb tudja csavarni a fűtést vagy a bojlert a válaszok alapján. 

Ráadásul a 60 év fölöttiek körében volt a legmagasabb azok aránya is, akik nem tudnak már tovább spórolni a rezsin, mert eddig is csak a szükséges minimális mennyiséget használták. Ugyanakkor ez a korosztály az, amelyik a legnagyobb arányban tervezi, hogy csökkenti az áram- és gázfogyasztást a közeljövőben.

Forrás: Népszava