A jelenleginél több támogatásra lenne szükség, és biztosítani kellene, hogy a piaci szereplők ne vásárolják fel a tűzifát az önkormányzatok elől a Habitat for Humanity Magyarország szerint. A HVG cikke.

Mielőbbi lépést vár a kormánytól a Habitat for Humanity Magyarország a szociális tüzelőanyag-támogatások biztosítása érdekében. Mint pénteki közleményükben írták, jelentősen meg kellene emelni az erre szánt – szerintük eddig sem elegendő – évi 5 milliárd forintos keretet, és biztosítani kell, hogy a piaci szereplők ne vásárolhassák fel a tűzifát a rászoruló lakosaikon segíteni kívánó önkormányzatok elől.

Ha ez nem történik meg, katasztrofális állapotok léphetnek fel

– figyelmeztettek. A legrosszabb esetben előállhat az a helyzet, hogy egy-egy településen télen nem lesz miből szociális tüzelőt osztani, ennek hiányában pedig, az egyéni problémákon túl – például egy hideg, nem megfelelően fűtött házban sokkal gyakoribbak a megbetegedések, ami az egészségügynek is plusz terhet jelent – borítékolható, hogy a már eddig is aggasztó mértékű légszennyezés mértéke is ugrásszerűen megnő a rossz minőségű tüzelők és a szintetikus anyagok (hulladékok, lomok, textilek) kényszerű égetése miatt.

A szervezet szerint ugyanakkor fontos, hogy a tűzifahiány és az áremelkedés miatti kapkodás ne eredményezzen visszafordíthatatlan környezeti károkat, például nem szabad újból belefogni a barnakőszén és a lignit kitermelésébe,, vagy “ész nélkül” kivágni minden fát – utaltak a kormány tegnapi döntésére.

 

Forrás: HVG