Miután az Egyesült Államok felmondta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló magyar-amerikai egyezményt, Magyar Levente Washingtonba utazott, hogy egyeztessen a globális minimumadóval kapcsolatban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azt állította, a magyar kormány nem zárkózik el a konszenzustól.

Teljesen máshogy látjuk a helyzetet

– mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a globális minimumadóval kapcsolatban, miután Washingtonban tárgyalt hétfőn Karen Donfried európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárral, illetve Arun Venkataraman, a globális piacokért felelős államtitkárral.

hvg.hu cikke szerint Magyar azzal érvelt, hogy "ez Amerikának fontos, Magyarországon azonban úgy látjuk, hogy még nem jött el az ideje, hogy bevezessük, hiszen egyfajta adóemelést jelentene, ami egy ilyen válságos időszakban, amikor a cégeink eleve versenyképességi hátránnyal, nehézséggel szembesülnek az energiaár miatt a háború következtében, nem ez a legmegfelelőbb pillanat növelni terheiket. De ez egy nagyon összetett kérdés, abban maradtunk, hogy folytatjuk az egyeztetéseket". Egyúttal megerősítette, hogy Magyarország egyelőre nem tudja támogatni ezt a döntést.

De természetesen, mivel szövetségesek és barátok vagyunk, mindent meg kell beszélni, és bízom benne, hogy előbb utóbb konszenzusra jutunk ebben az ügyben is

– mondta.

Magyar azután ment Amerikába tárgyalni, hogy a magyar kormány váratlanul kihátrált a 15 százalékos globális minimumadóról szóló megállapodásból (amelyben az USA és az EU is részt vett volna az eredeti tervek szerint), erre az Egyesült Államok válaszul felmondta az 1979-ben megkötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló magyar-amerikai egyezményt.

Forrás:  Klubrádió