– Lehetőségeink fényében az új törvény szerinti katás egyéni vállalkozókkal nem lesz lehetőségünk együtt dolgozni, így átalányadóra történő átállásra van szükség minden érintett partnerünk számára, aki szeptember 1-jét követően is szeretne a Wolt platformján keresztül szállítani. Az átállás kapcsán számíthattok teljeskörű támogatásunkra – olvasható a Wolt futárainak küldött legfrissebb körlevélben.

A cég szerint szakértőivel alaposan körbejárta minden oldalról, hogy megtartható-e a katás formátum a futárok számára, azonban arra jutottak, hogy az új jogszabályi keretek és az ezekből adódó alábbi problémák végett ez nem megvalósítható. 

A dokumentumból az is kiderül, hogy a Wolt futár partnereinek 80 százaléka számára nem főállás a „woltozás”.

Az Index korábban arról írt, a nagy kiszállító cégek olyan jogi megoldást szeretnének kidolgozni, amelynek értelmében futáraik továbbra is katázó vállalkozóként dolgozhatnának tovább. A megoldás lényege, hogy a futár közvetlenül a megrendelővel áll kapcsolatban, így eleget tesz annak a törvényi előírásnak, hogy kizárólag magánszemélynek számláz.

A cikk szerint nem tudni, hogy valóban jogszerű lenne-e egy ilyen megoldás. A Wolt és a Foodpanda a portál megkeresésre azt közölte, először futáraikkal fogják közölni, milyen jogi megoldásra jutottak. A fentiek szerint a Wolt által alkalmazott megoldás végül az átalányadózás lehet.

A katatörvény két héttel ezelőtti változtatása a futárok számára is rendkívül kedvezőtlen, akik emiatt gyakran feltűntek a szinte naponta tartott demonstrációkon. Hétfőn például épp a Futárok a katáért nevű Facebook-közösség szervezett tüntetést a Margit hídra.

Forrás: Magyar Hang