Júliustól bonyolultabb lesz és jelentősen megemelkedik az adó. Ha egy mezőgazdasági idénymunkás után eddig 500 forintot fizetett naponta az őstermelő, most majd 1000-et kell, de az építkezéseken is lesz duplázás, 1000 forint helyett 2000 forint lehet a napi adó - írja a Telex.

Az alkalmi munkák adóterhelésének változásáról a Könyveléscentrum.hu készített összeállítást. A részletes és pontos szabályokat a portál hozza, mi csak egy rövid ízelítőt adunk az irányokból.

Mint a szakportál írja, az alkalmi munka szabályait törvény szabályozza, amely a minimálbérhez köti a napi minimálisan, illetve adómentesen kifizethető összegeket. Júliustól változik a szabályozás, és az egyszerűsített jogviszonnyal foglalkoztatottak után fizetendő közteher mértéke.

Kezdjük a leírást a 2022. június 30-ig létesített alkalmi munka és egyszerűsített foglalkoztatás adóterheivel. Vagyis a jelenlegi szabályok szerint az adó a következő:

  • mezőgazdasági idénymunka: 500 forint/fő/nap,
  • turisztikai idénymunka: 500 forint/fő/nap,
  • alkalmi munka: 1000 forint/fő/nap,
  • filmipari statiszta: 4000 forint/fő/nap.

A jövőben (vagyis július 1-től) pedig a mezőgazdaságban és a turizmusban dolgozó idénymunkások után az eddigi ötszáz forintról a minimálbér fél százalékára emelkedik a közteher mértéke, vagyis ezer forintot kell fizetni az államnak.

Az általános alkalmi munkák esetén az eddigi napi ezer forint helyett a minimálbér egy százalékát kell fizetnie a foglalkoztatónak, vagyis kétezer forintot.

Végül a filmforgatások statisztái után a foglalkoztatók júliustól a minimálbér három százalékát kötelesek befizetni, vagyis az eddigi négyezer forintról, hatezer forintra nő a teher.

Mindezt az extraprofit adóról szóló 197/2022. kormányrendelet emelte meg.

Az alkalmi munka a munkáltató és a munkavállaló között

  • összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és
  • egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és
  • egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony.
  • a filmipari statiszta pedig az a természetes személy, aki a 3711 FEOR számmal azonosított foglalkozásúnak minősül.

Forrás: Telex