A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) kezdeményezte, hogy hívják az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsot (OKÉT), mivel tarthatatlan, hogy 618 ezer munkavállalójuknak egyre nagyobb problémát okoz az infláció, a folyamatos áremelkedés. Az Index cikke.

A szakszervezetek azt kérnék, hogy az inflációt kompenzálnák egy arányos béremeléssel. A OKÉT munkavállalói oldalának ügyvivője, Fehér József ezzel kapcsolatban már levelet küldött az egyeztetésért felelős Palkovics László technológiai és ipari miniszternek, de válasz még nem érkezett.

Boros Péterné, a szervezet elnöke azt mondta a Népszavának a bérhelyzetről: 

Minden tanár, önkormányzati vagy kormányzati tisztviselő, egészségügyi és szociális dolgozó, katona, rendőr és tűzoltó, kulturális területen munkát végző azt várja, hogy növekedjen a munkájáért járó fizetség, mert egyre nehezebben tud megélni az élelmiszerek árának drasztikus emelkedése miatt.

Pintér Sándor belügyminiszter ezzel kapcsolatban szerdán egy zárt körű megbeszélésen mondta azt, hogy az irányítása alá tartozó területeken (belügy, oktatás, egészségügy) még korai lenne béremelésről beszélni.

Ezzel szemben az MKKSZ azt követeli, hogy a kormány képviselői még a jövő évi költségvetés megszavazása előtt, lehetőleg a jövő héten üljenek tárgyalóasztalhoz és egyeztessenek „a közszolgálati munkavállalók teljes körét érintő, inflációt ellensúlyozó bérintézkedésekről”. A közszolgálati szakszervezeti vezetők

20 SZÁZALÉKOS BÉREMELÉST KÉRNEK A TERÜLET MINDEN DOLGOZÓJÁNAK.

Azoknál a területeknél, ahol más okokból kifolyólag ennél magasabb lenne az béremelési igény –mint például a pedagógusoknál – ott azt javasolják, hogy ezt az inflációt ellensúlyozó mértéket számítsák bele a bérnövekedésbe. Borosné Boros Péterné a lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az érintettek közé sorolják az egyházi fenntartású intézmények dolgozóit is.

Forrás: Index