Hogy senki ne értse félre, a belügyminisztert Orbán Viktor és Gulyás Gergely is elkísérte - írja a Népszava.

 Új otthonukkal ismerkedhettek szerdán az egészségügy középvezetői azon a szemlén, amelyet a Belügyminisztérium szervezett a hozzá rendelt ágazatoknak. A humánszférában legfeljebb annak lehet örülni idén, ha nem lesz elvonás – forrásaink többek között ezt a konklúziót vonták le a terület egy részéért is felelős tárcavezető, Pintér Sándor zárt körű szerdai állománygyűlésen mondott beszédéből.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett miniszteri tájékoztatón csaknem félezren hallgathatták meg az egyes területek államtitkárainak bemutatkozását, valamint Pintér Sándor belügyminisztert. A fórumon részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, akit Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter is elkísért.

Úgy tudjuk a rendezvény elején külön is figyelmeztették a hallgatóságot, hogy tilos hangfelvételt készíteni és fotózni.

Információink szerint csak az egészségügyi ágazatot körülbelül hatvanan képviselték, köztük az ágazati háttérintézmények vezetői, az országos intézetek, valamint a centrum kórházak főigazgatói, továbbá a három szakmai – az orvosi, a szakdolgozói- és a gyógyszerészi – kamara elnökei. Az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek képviselői is meghívást kaptak. A tárcához tartozó egyéb területek – így a közigazgatás, a rendészet, az önkormányzatok, a köznevelés, valamint a gondoskodáspolitika (korábban szociális terület) – középvezetői is jelen voltak.

A rendezvény az államtitkárok bemutatkozásával kezdődött, sokak számára most vált ismertté, hogy a Fülöp Attila által vezetett, és eddig szociális ügyekért felelős államtitkárság neve gondoskodáspolitikaira változott.

Pintér Sándor belügyminiszter főként arról beszélt, hogy a ciklus alatt milyen feladatokat akar megoldani. Lapunk úgy tudja: ezek között nagyjából ugyanazokat a problémaköröket említette meg újra, mint amelyekről a kinevezése előtti parlamenti bizottsági meghallgatáson is szót ejtett.

Egyértelművé tette azt is, hogy pontosan tudja: a hozzá tartozó területek mindegyikének vannak megoldásra szoruló bérproblémái, ám ezek orvoslásáról szerinte akkor érdemes majd beszélni, ha már kiderült, van-e mit szétosztani. Szavaiból úgy tűnt – fogalmazott egyik forrásunk –, hogy gazdaságélénkítésre, honvédelemre még csak-csak lehet némi forrás, ám a humánszférában idén legfeljebb annak lehet örülni, ha nem lesz elvonás. A csaknem öt órás rendezvény alatt az uniós források esetleges érkezéséről egyetlen szó sem esett. Az viszont elhangzott, hogy

az orvosi bérek jövő évben esedékes további 10 százalékos emelését az intézményvezetők fogják szétosztani teljesítményarányosan.

A miniszter az egészségügy humánerőforrás problémáiról alapos tájékozottságról tett bizonyságot. Hallgatóságának bemutatta, hogy az elmúlt negyven évben hogyan alakult az orvosok és a szakdolgozók száma, aránya. Kiderült, hogy amíg ezalatt az elmúlt negyven évben az orvosok száma a többszörösére emelkedett, a szakdolgozóké változatlan maradt. A fizetésekről és besorolásokról szóló összefoglalójában is hasonló következtetésekre jutott. Volt olyan forrásunk, aki úgy emlékezett: a miniszter jelezte, folytatódik az egészségügyi intézmények választások előtt kezdődő centralizációja, egy másik résztvevő ellenben már nem hallotta ezt a mondatot.

Pintér Sándor bejelentette, hogy továbbra is készül az orvosok pontos megszámlálásra (ez több mint egy évtizede nem sikerül az egészségügyi kormányzatnak), az ügyeleti rendszer átalakítására, a mesterséges intelligencia szélesebb körű alkalmazására a diagnosztikában. Továbbá készül az alapellátási praxisok számának észszerűsítésére is. Az évek óta betöltetlen praxisok problémáját, egyebek mellett a praxishatárok módosításával, illetve ahol lehet, ott a körzetek összevonásával orvosolná. Van olyan terv is, miszerint a háziorvosi ellátás fenntartói feladatai az önkormányzatoktól az államhoz kerülnének. Pintér Sándor igyekezett megnyugtatni a hallgatóságát afelől is, hogy

nincs szó arról, hogy a háziorvosok is a szolgálati jogviszony törvény hatálya alá kerülnének. 

Beszélt arról is, ideje végiggondolni, miként vehetők rá az emberek arra: maguk is törődjenek azzal, hogy minél tovább egészségesek maradjanak. Ábráin, mint megoldandó feladat szerepelt a köz- és a magánszolgáltatások viszonyának rendezése, de erről csak annyit mondott: ennek irányáról még nincsenek döntések.

Pintér Sándor előadása után – erre többen is így emlékeztek – saját beszéde előtt maga Orbán Viktor kért egy kis szünetet. A kormányfő – úgy tudjuk – egyebek mellett a következő négy-tíz év Magyarország mozgásterét meghatározó kül- és belpolitikai körülményeket ismertette.