Kolumbia és Szlovénia is nagyságrendekkel előttünk jár. A kezdő tanárok fizetésében sereghajtók vagyunk az OECD statisztikájában – írja a kisalfold.hu.

Elgondolkodtató statisztikát közölt a chalk.com a tanári fizetésekről. 35 ország 2013-as adatait vették figyelembe.

A kék sáv a kezdő tanárok éves fizetését mutatja, a piros azt, hogy egy 15 éve a pályán lévő pedagógus mennyi pénzt vihet haza egy évben, míg a narancssárga a legjobban fizetettek bérét ábrázolja. Kezdő fizetés tekintetében 2013-ban Magyarország volt a legrosszabb helyzetben, a legjobban fizetett tanáraink pedig alig vihettek többet haza, mint egy kezdő tanár Csehországban vagy a már évek óta csődben lévő Görögországban. Egy szlovén tanár 15 év után kétszer annyi pénzt keres, mint magyar kollégája (és a szlovénok is az OECD-átlag alatt vannak). Ausztriában a legjobban kereső pedagógusok majdnem négyszer annyit keresnek, mint a legjobban kereső magyarok. Luxemburgot pedig inkább hagyjuk is.

A felmérésben 2013-as adatok szerepelnek, a pedagógusok bérhelyzetét javítani célzó életpálya-modellről szóló kormányrendelet épp ebben az évben lépett hatályba. A helyzet azóta valamelyest javulhatott, de annyit azért nem, hogy egy 2014-es vagy 2015-ös listán sokkal előkelőbb helyen szerepeljünk. Ha csak a legjobban fizetett tanárok bérét vesszük alapul, 2013-hoz képest legfeljebb 2016-ban 21 százalékkal kaphatnak több pénzt most (feltéve, ha minősíttették magukat, és így pedagógus II. fizetési osztályba kerültek). A többségnél azonban jóval kevesebb az emelkedés mértéke (a kezdők esetén alig 11 százalék).

Forrás: kisalfold.hu