Az elszálló infláció a vasutas társadalomban is indulatokat vált ki, az egyre növekvő árak mellett ugyanis egyre kevesebbet ér a bérük, ami az alacsonyabb keresetű vasúti dolgozókat különösen negatívan érinti – üzente meg levelében a MÁV-Volán csoport vezérigazgatójának, Homolya Róbertnek a Vasutasok Szakszervezete (VSZ).

Mint írják, „az elkeseredettség és elégedetlenség tapintható módon jelen van a vasutas munkahelyeken”,

amire a szakszervezet nemrég tartott kongresszusán is felhívták a figyelmet a küldöttek, ezért a VSZ 100 ezer forint összegű SZÉP-kártya kifizetést kér a dolgozóknak a MÁV-Volán vezetésétől a július 9-ei Vasutas napra, így kompenzálva a bérek értékvesztését. Emellett az átfogóbb, hosszabb távú megoldás érdekében azt kéri a dolgozói érdekképviselet a munkáltatótól, hogy kezdjenek el tárgyalni.

Mint arról beszámoltunk, a szakszervezetek összefogása év elején sikerre vitte a bértárgyalásokat, miután felhívták a figyelmet arra, hogy a MÁV-Volánnál érvényben levő korábbi megállapodás a 20 százalékos minimálbér-emelés miatt elégtelennek bizonyul a dolgozók fizetésének rendezésére, a bértorlódás miatt pattanásig feszült helyzet pedig a szolgáltatás biztonságát is veszélybe sodorhatja.

A bérmegállapodás lényege az volt, hogy az alanyi jogú béremelés mértéke 10 százalék, de minimum 40 000 forint kell, hogy legyen.

Ez azt eredményezte, hogy

  • azoknak a munkavállalóknak, akiknek 2021. december 31-én a személyi alapbére nem érte el a 400 000 forintot, 2022. január 1-től 40 000 forinttal nő az alapbérük,
  • akiknek 2021. december 31-én az alapbére 400 000 forint vagy annál magasabb összeg volt, 2022. január 1-től 10 százalékkal magasabb a bérük.

A bérmegállapodással kapcsolatban azonban nem volt mindenki elégedett. A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) felhívta a figyelmet, hogy bár a MÁV-Volán csoport egészét tekintve az alapbéremelésen túli 2022-es bérnövekedés 55 000 munkavállalóból közel 43 000 főt érint, ők nem értenek egyet azzal, hogy a bérintézkedés nem vonatkozik a MÁV-csoport valamennyi dolgozójára. Az érintettek köréből szerintük leginkább a mozdonyvezetői munkaköri családba tartozó, valamint technikusi, mérnöki munkakört ellátók esnek ki.

A közös, 2021-2023. évre szóló megállapodással – amelynek értelmében 2022-ben 10, 2023-ban pedig 5 százalékkal emelkednek a bérek – kapcsolatos kifogásait már októberben jelezte a Mozdonyvezetők Szakszervezete. A legfőbb probléma szerintük az, hogy az egyezségben lefektetett bérfejlesztési mérték nem biztosította a mozdonyvezetők reálkeresetének még a szinten tartását sem. A mozdonyvezetők ezért sztrájkot kezdtek szervezni februárban, amit aztán az ukrajnai háború elől hazánkba menekülők fennakadásmentes vasúti szállítása érdekében elnapoltak.

Forrás: Mérce