Dvorácskó Balázs, a Szakszervezeti Együttműködési Fórum szervezési titkára szerint azt tapasztalták, hogy a szakszervezeti tagjaik gyakran szembesülnek a lakhatási válság problémájával. Ezért döntöttük végül úgy, hogy beleállnak ebbe a hagyományosan nem szakszervezeti ügybe.

Ebben volt segítségükre a Szolidáris Gazdaság Központ, ami szorosan együttműködik a szakszervezetekkel a lakhatási ügyek megoldásában. Felmérést készített Nagy Klára és Szabó Natasa a közszféra dolgozóinak lakhatási problémáiról. Nagy Klára elmondta, kutatásuk bizonyítja, hogy mindent korosztályt érint ez a kérdés.

Szabó Natasa először a Periféria Központon keresztül kezdett el dolgozni a Pedagógusok Szakszervezetével a lakhatás ügyében. Felmérést készítettek, majd képzést indítottak a szakszervezettel, nemzetközi példákat kutattak fel a szakszervezeti lakhatási megoldásokról. Nagy Klára elmondta, kutatásukban többek között azt találták, hogy a legtöbb szakszervezeti tag rendelkezik lakástulajdonok, de ezek a tulajdonok hitellel terheltek.

Mi a teendő?

Szabó Natasa szerint együtt kell működni az önkormányzatokkal vagy egyáltalán eljuttatni a szakszervezeti tagokhoz, hogyan kell bérlakást igényelni. Budapesten már vannak is példák lakásügynökségekre, ami szintén egyfajta válasz a lakhatási válságra.

Forrás: Mérce

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!