Az emberek harmada jön ki kényelmesen a fizetéséből, kétharmadnak hiányos a családi kasszája – derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából. A kényelmes élethez ez a hiány havi szinten a többségnek (34 százalék) mintegy 100 000 forintot jelent.

A hiány ellenére a válaszadók fele támogat rendszeresen nem a háztartásában élő családtagot anyagilag. Ők átlagosan havi 33 000 forintot fordítanak rokonok támogatására.

A többség számára a közös kassza feltétele, hogy a pár a bevételeik legnagyobb részének elköltéséről egyeztessen egymással, de csupán a magyarok 37 százaléka gondolja úgy, hogy ez akkor valósul meg, ha minden bevételük közös számlára érkezik, és közösen is használják azt fel. Külön számlája a legtöbbeknek van, azonban a közös háztartásban élő párok alig több mint harmada (35 százalék) fér hozzá kölcsönösen egymás számlájához, továbbá harmaduk rendelkezik közös bankszámlával.

Az állandó kiadásokat (rezsi, élelmiszer stb.) a legtöbben közösen tartott pénzből finanszírozzák. Ugyanakkor azoknál a pároknál, ahol nincs ilyen rendszer, a férfiak inkább hajlamosak azt gondolni, hogy ők a családfenntartók, és ők fizetik a kiadások nagyrészét, míg a nők egy sokkal kiegyenlítettebb viszonyról számolnak be.

Pénzt adni a párjának és pénzt kapni a párjától körülbelül a válaszadók fele szokott, de a nők esetében inkább jellemző (61 százalék), hogy valamilyen rendszerességgel pénzt kapnak a partnerüktől. Úgy tűnik, hogy a pénz elfogadása a partnertől a válaszadók nagyobb részét (63 százalék) nem feszélyezi.

Talán nem meglepő módon a legtöbb konfliktus a pénz miatt azok között a párok között van, akik nem jönnek ki a jövedelemükből (76 százalék), de a hitelt felvenni szándékozók is sokat vitatkoznak a pénzügyeik miatt (63 százalék) – derül ki a kutatásból.

Forrás: HVG