Bekövetkezett az, amit minapi cikkünkben prognosztizáltunk: megszólaltak a nyugdíjas szervezetek az infláció elszaladása miatt esedékessé vált – és a kormány által belengetett – évközi nyugdíjkorrekció kapcsán. Az Országos Nyugdíjas Parlament elnöke most azt mondta: azonnali és differenciált emelésre van szükség, mégpedig minél előbb, kiváltképp az alacsony nyugellátást kapók érdekében. Barát Gábor a napokban 2,5-3,5 százalékos kiigazításról beszél a Hírklikknek. Farkas András hasonlót mondott, azzal kiegészítve, hogy változtatni kell az emelés módszertanán is. Egyfajta indexálás visszaállását javasolta, amit egyébként szakértők – köztük Barát Gábor is – már évek óta sürgetnek. 

„Arra számítok, hogy lassan a nyugdíjas szervezetek is előállnak valamilyen javaslattal, ami eddig azért maradhatott el, mert mindenki el volt foglalva a választással és az oroszok által indított ukrajnai háborúval, de mára már túlságosan súlyos lett a nyomás” – fogalmazott a minap a Hírklikknek nyilatkozva Barát Gábor. Az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság korábbi vezetője szerint 2,5-3,5 százalékos korrekció várható még a nyáron (júniusi vagy júliusi hatállyal), miután az év eleji öt százalékos emelést már jócskán elvitte a 8,5 százalékos infláció. Mint kiszámoltuk, ha júliusban lenne emelés, akkor az emelésen felül (a januárig visszamenőlegesen járó korrekció miatt) nem egészen 30, illetve csaknem 40 ezer forint plusz járna a mintegy 161 ezer forintos átlagnyugdíj után.  

És valóban, megszólaltak a nyugdíjas szervezetek, pontosabban az Országos Nyugdíjas Parlament, s annak is az elnöke. A Portfolió idézte Karácsony Mihályt, aki sürgeti a korrekciót, mondván, „Ne várjunk, adjuk oda… mert nagyon sokan nem tudják a gyógyszert kiváltani”. Szerinte a 13. havi nyugdíj, az év eleji öt százalékos nyugdíjemelés és a 80 ezer forintos nyugdíjprémium hatása a növekvő infláció – elsősorban az élelmiszerek drágulása – miatt a kisnyugdíjasok számára már elpárolgott. Karácsony szerint nem egyenlő, hanem differenciált emelésre van szükség, hiszen 600-700 ezren élnek 100 ezer forint alatti nyugdíjból Magyarországon. Az emelést pedig azonnal végre kellene hajtani, ugyanis aki már „ma, vagy holnap” eltávozik a körünkből, annak nem gyógyír a júniusi emelés. Az Országos Nyugdíjas Parlament szerint minél előbb lépni kell, kiváltképp az alacsony nyugellátást kapók érdekében.

Mint a Hírklikk is megírta, március 22-én a Pénzügyminisztérium meglebegtette az előrehozott emelést, kérőbb pedig a Miniszterelnökség is megerősítette a szándékot. Az ATV vonatkozó megkeresésére ugyanis  a napokban azt válaszolták, hogy „az inflációkövető nyugdíjemelést a kormány ebben az évben is garantálja. Ha a vártnál jobban emelkedik az infláció, akkor év közben, júniusban is nyugdíjemelést biztosít”.

Farkas András nyugdíjszakértő – a Portfolió említett összeállítása szerint – a szükséges nyári korrekció kapcsán azt is szóba hozta, hogy változtatni kell a nyugdíjemelés módszertanán is, hogy az ne csak az inflációtól, hanem bizonyos mértékben a nemzetgazdasági nettó átlagkeresetek növekedésétől is függjön. Ha nem is éppen svájci módon, de valamilyen vegyes indexálással. De ennél még fontosabbnak tartja, hogy védeni kell a korábbi években megállapított nyugdíjasok érdekeit is, mert az ő nyugdíjuk nagyon-nagyon lemaradt a frissen megállapított nyugdíjasokhoz képest. Tehát egyfajta valorizációs, korrekciós emelési összetevőt is be kellene építeni majd a rendszerbe – magyarázta.

Forrás: hirklikk.hu