Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal a teljes munkaidőben alkalmazásban állók tavalyi bruttó átlagkeresetének listáját a foglalkozások szerint. 19 szakmában haladja meg a bruttó 1 millió forintot a havi átlagbér a megelőző évben - írja az mfor.hu.

Légiforgalmi irányítók keresik a legtöbbet, bruttó 1 millió 976 ezer forintot. Őket követik a szakorvosok 1,7 millióval. Az ő esetükben óriási az emelkedés a 2020-as évhez képest, hiszen akkor még csak átlagosan havi 960 ezer forintot vihettek haza - olvasható a portálon.

A törvényhozók, miniszterek, államtitkárok csoportja 1,6 milliós bruttót keres, míg a sportolók állnak  a negyedik helyen 1,5 millióval.

Az említetteken kívül 1 millió feletti bruttó átlagfizetést kapnak például a pénzügyi-, egészségügyi-, informatikai vállalati vezetők, a bírók, az ügyészek, vagy éppen a brókerek.

A legrosszabbul keresők

A 10 legrosszabbul kereső foglalkozás-csoportokba havi bruttó 207 ezer forintos átlagfizetés alatt lehetett bekerülni.

Legutolsó helyen a nád- és fűzfeldolgozó, seprű-, kefegyártók álltak tavaly havi bruttó 128 ezer forintos átlagfizetéssel. Az erdészeti, vadászati és halászati foglalkozásúak 155 ezer forinttal nem sokkal vannak előrébb.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!