Kidolgozta a pótlékok és kiegészítések bonyolult rendszerét összefoglaló szociális ágazati bértáblát a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete. Az iránymutató számításra azért van szükség, mert ma a szociális szférában szinte senki nem lehet biztos abban, hogy azt a bért kapja kézhez, ami járna neki – írja a Népszava.

Ember legyen a talpán, aki pontosan tudja követni, melyik dolgozónak mekkora fizetés jár a szociális ágazatban. Sőt, tavaly november óta a Magyar Államkincstár új informatikai rendszerének hibái tovább rontották a helyzetet, de szakszervezeti vezetők szerint sokszor a bérszámfejtők sem képesek pontos adatokat adni, olyan bonyolultan lehet csak összerakni, hogy mennyi is jár az ágazat 93 ezer munkavállalójának.

A minimálbér és a garantált bérminimum megemelése ráadásul újabb számításokat tesz indokolttá. Ezért vállalkozott rá a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete (SZTDSZ), hogy elkészíti a várhatóan 2017 januárjától bevezethető szociális ágazati bértáblát, amelyben a közalkalmazotti illetménytábla, a minimálbér és a szakképzettséget feltételező garantált bérminimum mellett figyelembe vették a 2014-től járó bérpótlékokat és a tavaly júliustól bevezetett bérkiegészítéseket is.

Az így egyesített adatok már iránymutatóak lehetnek arról, hogy mekkora bruttó összegekkel kellene számolni az ágazatban, a lista futótűzként terjed a szakszervezet közösségi oldalain. Az SZTDSZ alelnöke emlékeztetett rá, a régóta alkalmazásban állóknál a pontos bér kiszámítását bonyolítja, hogy a 2011-2012-es adóváltozások miatt őket további kompenzáció illeti meg, ami dolgozónként eltérő összeg, így ezt nem is tudták figyelembe venni a táblázat összeállításakor. Migács Tibor szerint sok a tévedés a bérek kiszámításakor, hiszen a rendszer túl bonyolult, de az alkalmazottak többsége beletörődött, hogy maga sem tudja követni, mennyi járna neki. Olyan durva hibákkal jelentkeznek az érdekvédőknél, mint amikor decemberben egy két gyermekét egyedül nevelő anya 30 ezer forintot kapott kézhez, mert elrontották a bére kiszámítását. Ilyenkor a szakszervezet segélyalapjából próbálnak segíteni, hiszen az ígéretet, hogy majd januárban megkapja az elmaradt pénzét, nem tudta "feltálalni" a karácsonyi asztalon.

A tavaly év közepétől járó ágazati pótlékot a gazdasági és technikai feladatokat ellátó munkatársak nem kapták meg. Az SZTDSZ elnöke szerint a kormány arra építve hagyta ki a szociális területen dolgozók egyharmadát ebből a körből, hogy majd a minimálbér év végi emelésével az ő bérhelyzetük is javul. Kónya Gusztávné is hangsúlyozza azonban, hogy ez a hozzáállás megosztja a szociális területen dolgozókat. Tovább rontja ráadásul az ágazatban dolgozók kilátásait, hogy ezen a területen is megjelentek a közmunkások, akik még kevesebb pénzért végzik el a feladatokat.

A szakszervezeti vezetők egyaránt hangsúlyozták, a követhetetlenül bonyolult bérszámításnál már csak az ágazat szakmai és érdekegyeztető fórumainak sokasága teremt kuszább helyzetet. A következő választás előtti évben, vagyis valamikor 2017-ben azonban reményeik szerint lesz elég kormányzati szándék és tényleg bevezethető lesz a szociális életpálya-modell, amely az ágazati bértáblát plusz pénzekkel egészíti majd ki, ha valaki rendszeresen képzéseken vesz részt.

Forrás: Népszava