Most úgy látszik, hogy jól járnak azok, akik 2022-ben igényelnek öregségi nyugdíjat, ugyanis idén várhatóan 8,6 százalékkal magasabbak lesznek a nyugdíj-megállapításnál alkalmazandó valorizációs szorzók.

Úgy látszik, jól járnak akik, 2022-ben igénylik az öregségi nyugdíjat, ugyanis idén nyugdíj-megállapításnál alkalmazandó valorizációs szorzók Farkas András, nyugdíjszakértő szerint – írja a napi.hu. Igaz, az idei biztos valorizációs szorzószámokról majd csak valamikor 2022 március második felében jelenik meg a kormányrendelet, de azok várható mértékét az előző évi nettó nemzetgazdasági átlagbér növekedése alapján már most is jól be lehet lőni – jegyzi meg a lap.

Fontos tudni, hogy az adott évben nyugdíjba vonulók havi nyugdíjának megállapítsa meglehetősen összetett módon történik, de a legfontosabb paraméterek közé tartoznak az egyes évekre megállapított úgynevezett valorizációs szorzók, amelyek az átlagos nettó keresetek alakulásához igazodnak. Az átlag nettó keresetek pedig magasabbak most, mint egy évvel korábban. Ráadásul Farkas András szerint mára tendenciózussá vált, hogy minél később vonul valaki nyugdíjba, az annál jobban jár, még nagyon hasonló életpályák esetén is.

Hogy élnek a magyar nyugdíjasok?

Magyarországon a legtöbben úgy látják, hogy nehéz a nyugdíjasok helyzete, nem élnek jól, nélkülözniük kell - derült ki a Pénzcentrum legfrissebb kutatásából. Az online felmérésünkre 9574 válasz érkezett, a válaszadók 57,8 százaléka nő és 41,7 százaléka férfi volt. Mivel a kutatás kifejezetten az idősebb - már nyugdíjas, vagy nyugdíj előtt álló - korosztályt célozta, így a kormegoszlás is eszerint tolódott el: a válaszadók 85,9 százaléka 50 év feletti volt, 13,8 százalék volt 50 év alatt. A válaszadóink k 44,5 százaléka nyugdíjas, 40,4 százalékuk dolgozik teljes munkaidőben, 15,1 százalékuk van más státuszban jelenleg, vagy nem kívánt választ adni. A felmérés egy része úgy készült, hogy kizárólag a már nyugdíjba vonultakat kérdeztük arról, hogyan értékelik a helyzetüket - külön kitérve a pénzügyi és egészségügyi állapotukra.

Az anyagi helyzetükkel kevesen elégedettek

A kérdőív első felében azt vizsgáltuk, mennyire elégedettek a válaszadók jelenleg az életükkel, körülményeikkel. A derült ki, hogy mind az összest választ, mind pedig csak a nyugdíjasok válaszát tekintve nem sokan elégedettek jelenleg az életükkel. A 10-es skálán átlagosan 4,5 pontot adtak arra a kérdésre, hogy "Mennyire elégedett az életével mostanában?". Természetesen az eloszlásban van különbség: amíg a teljes lakosság szintjén többen jelöltek 1-es, 2-es illetve 9, 10-es értékeket, a nyugdíjasok jobban hajlottak a közepes értékekre. Bár ezek tulajdonképpen csak pár százalékos eltérést jelentenek.

Forrás: Pénzcentrum

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!