A tárca bruttó 500-700 ezer forintos átlagkeresetről ír, a szakszervezet szerint egy ápolónak nincs ilyen alapfizetése. Ráadásul szerintük több kórház úgy gazdálkodja ki a fizetésemelést, hogy közben csökkentik a szakdolgozók bérpótlékait.

Ötszörösére is nőhet a különbség az orvosok és az ápolók bére között - ezt mondják a Független Egészségügyi Szakszervezetnél. Szerintük a béremelések ellenére sem keresnek annyit a szakdolgozók, mint amennyit az Emberi Erőforrások Minisztériuma állít.

A tárca ugyanis bruttó 500-700 ezer forintos átlagkeresetről ír, a szakszervezet szerint egy ápolónak ilyen alapfizetése nincs.
Úgy vélik, hogy ezt az összeget csak jelentős többletmunkával lehetne hazavinni, ami nem reális.

Ráadásul szerintük több kórház úgy gazdálkodja ki a fizetésemelést, hogy közben csökkentik a szakdolgozók bérpótlékait. Így azonban kevesebb lesz a keresetük az emelés után, mint amennyi előtte volt.

Az egészségügyi közgazdász szerint ez a béremelés nem fogja visszacsábítani a dolgozókat. Szerinte ez inkább egy inflációkövetésnek felel meg.

Az RTL Híradónak az EMMI azt írta, hogy az ápolók bére átlagosan háromszorosára emelkedett 2010 óta. A havi bér azonban egyénenként eltérő lehet a pótlékok miatt.

Forrás: szeretekmagyarorszag.hu