Már igényelhetők a 2022-es évre a nyugdíjelőlegek, amelyeket még a 2021-es valorizációs számok alapján kalkulálják ki. Azonban márciusban ezeket újraszámítják, így az új függvény értelmében fizetik majd az időseket. A valorizációs szorzók várhatóan emelkedni fognak így magasabb összeg jár majd az új nyugdíjasoknak. A napi.hu.hu.

Az új nyugdíjasok esetében már igényelhetők a nyugdíjelőlegek, ha valakik az öregségi nyugdíj esetében teljesítik a feltételeket - szükséges szolgálati idő és a korhatár betöltése. Azok esetében, akiknél ez már január 1. után megtörténik, az igényléskor a nyugdíjelőleg kerül megállapításra. Ilyenkor az előző évi valorizációs szorzókkal számítja ki a Magyar Államkincstár a folyósításra kerülő összeget.

Ez azonban ideiglenes: márciusban jelennek meg a 2022-es évre vonatkozó valorizációs szorzószámok. A valorizációs folyamat során az előző naptári év előtti nettó átlagkereseteket az országos átlagkereset egyes években történő változásait figyelembe véve a nyugdíjazás előtti év kereseti szintjéhez igazítják. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha valaki 2022-ben vonul nyugdíjba, akkor a valorizálás a 2020-as és az azt megelőző évek átlagkereseteit veszi figyelembe, amelyeket a 2021-es kereseti szintekhez igazítanak.

Mivel az elmúlt évben az átlagkeresetek emelkedtek, a tavalyiaknál magasabb valorizációs számokra lehet számítani idén márciusban. 

Nemcsak az új nyugdíjasokat érintheti ez a változás, hanem azokat is, akiknél valamilyen okból hosszabb a megállapítás folyamata, akár újra kell számítani a juttatásukat: mivel a nyugdíj megállapítása iránti eljárás, amelynek során a nyugdíjjogosultság megállapítása és a nyugdíj összegének kiszámítása is történik sokszor nem egyszerű folyamat, szükség lehet előleg megállapítására - írja a folyamatról az Adó.hu.

A nyugdíjelőleg a korkedvezményes juttatásra is érvényes, így a nők 40 kedvezménnyel élők esetében is január és március között még nyugdíjelőleget folyósíthat az államkincstár, ha azt igénylik.

Fontos tudni, ha a nyugellátásra jogosultság kétséget kizáróan fennáll, akkor a vonatkozó törvények szerint a nyugellátás összege azonban a tárgyévi valorizációs szorzószámok hiánya, adatok hiánya vagy egyéb ok miatt az igénybejelentéstől számított 30 napon belül várhatóan nem határozható meg, akkor a rendelkezésre álló adatok alapján az igénylő részére előleget kell megállapítani és folyósítani. A nyugellátás megállapításakor a nyugellátás összegébe a folyósított előleget be kell számítani.

 

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!