Egy nyolcórás éjszakai műszakért a rendőrök, tűzoltók, bv-dolgozók úgy 1500 forint pluszt kapnak. Egyes katonáknak viszont egy új utasítás szerint akár 30 ezer is járhat. A Népszava cikke.

Felháborodtak, bár a hasonló tapasztalatok miatt már nem lepődtek meg a rendvédelem területén dolgozók, amikor elolvasták a honvédelmi miniszter napokban megjelent utasítását az egészségügyben szolgálatot teljesítő katonák ügyeleti díjának megemeléséről.

A rendőrség, a tűzoltóság és a büntetés-végrehajtás területén szolgálatot teljesítők éjszakai pótléka ugyanis jó ideje óránként bruttó 190 forint, vagyis egy este 22 óra és reggel 6 óra között lehúzott nyolcórás műszakért nagyjából 1500 forint pluszpénz jár nekik. A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke az elmúlt években több alkalommal is kritizálta, hogy a kormány nem egyforma mércét alkalmaz az egyenruhások munkájának elismerésekor.

Bárdos Judit most elfogadhatatlan különbségtételnek nevezte, hogy az új utasítás alapján az egészségügyi munkakörben dolgozó katonák bruttó 32 ezer forintnál is több pénzt kaphatnak az éjszakai munkáért, miközben a rendvédelem területén 2008 óta nem nőtt a 38 650 forintos alapilletmény, aminek fél százalékában határozza meg a törvény az éjszakai pótlék óránkénti díját.

(Az már nem is összevethető különbség, hogy az orvosi végzettségű hivatásos katonák ügyeleti díja a szakdolgozókénál is magasabb lett, ők egy éjszakáért akár 48 ezer forintot is kaphatnak.) A honvédelmi miniszteri utasítás azt is tartalmazza, hogy a magas ügyeleti alapdíj mellett a feladatok nagysága – progresszivitási szintje - alapján további kiegészítés jár a sürgősségi osztályokon dolgozóknak, ha nem ügyeleti díjként, akkor műszakpótlékként elszámolva.

A rendvédelem munkavállalóit képviselő szakszervezetek már évek óta követelik a bérek és pótlékok rendezését, volt, hogy Pintér belügyminisztert is tárgyalóasztalhoz hívták emiatt, de olyan szintű változást, ami vonzóbbá tette volna a rendvédelmi munkát a fiatalok körében, nem tudtak elérni. Ez azt jelenti, hogy a 36 ezer hivatásos rendőr, tűzoltó és büntetés-végrehajtásban dolgozó, valamint a 15 ezer rendvédelmi igazgatásban működő (riaszos) és A munka törvénykönyve hatálya alatt lévő munkavállaló rengeteg feladatot lát el nagyon kevés pénzért. Eddig is okozott feszültséget, hogy a rendőrök munkájának segítésére katonákat vezényeltek át néhány területre, akik több pénzt kaptak ugyanazért a munkáért, mint belügyes társaik, de a mostani utasítás az egészségügyben szolgáló honvédségi alkalmazottak ügyeleti díjának megemeléséről sokak szerint tényleg kiverte a biztosítékot a rendvédelemben.

Más baj is van

Nemcsak az éjszakai pótlék ijesztően alacsony a rendvédelemben, hanem a készenléti pótlék is. Ilyenkor nem biztos, hogy valóban dolgozni kell, de a szabadidejének eltöltésében korlátozzák a rendőrt, tűzoltót, mert nagyobb baj esetén behívhatják. A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) internetes oldalán olvasható az a belügyminiszternek címzett levél, amelyben az érdekvédők kezdeményezik a „jelenleg aránytalanul alacsony” készenléti pótlék felemelését. Ennek óránkénti díja ugyanis most mindössze bruttó 97 forint, ami azt jelenti, hogy egy hétvégére elrendelt készenlétért kevesebb mint bruttó ötezer forint jár. Most is tart a tárgyalás a szakszervezetek és a Belügyminisztérium (BM) vezetése között a 2022-re érvényes juttatásokról. A Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala tavaly hangosan tiltakozott az ellen, hogy tíz éve nem javított a minisztérium a béren kívüli juttatásokon és a bankszámla hozzájárulás összegén. Az FRSZ honlapján elérhető néhány napos levél azt igazolja, hogy idén sem akar változást ezekben a kérdésekben a BM. A tavalyihoz hasonlóan ezért a szakszervezet ismét azt kérte, hogy a bruttó 200 ezer forintos cafetéria keretet emeljék meg 400 ezer forintra, hiszen erre 2020 óta lehetőséget teremtett a kormány. Azt is újra felvetették, hogy a bankszámla költségtérítés 4 ezer forintos éves összegét növeljék meg a lehetséges maximumra, tehát évi 12 ezer forintra. Válasz még nem érkezett.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!