Inflációt meghaladó béremelésről döntött több nagy hazai élelmiszerlánc, a szakszervezet szerint a munkaerőhiány miatt lépéskényszerben vannak a cégek. A Népszava cikke.

Már három kiskereskedelmi láncnál is megszületett az idei béremelésről szóló megállapodás: infláció feletti mértékben nőnek a keresetek, a bolti fizikai dolgozók többsége kétszámjegyű fizetésemelést is elkönyvelhet – tudtuk meg Karsai Zoltántól, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnökétől.

Van ugyanakkor olyan cég is, amellyel egyelőre nem tudtak megállapodni, mert az nem minden dolgozónak adná meg alapbérként a januártól 260 ezer forintra emelt garantált bérminimumot. Az egyéb juttatásokkal együtt elérné ugyan a dolgozók havi keresete a garantált bérminimumot, de a szakszervezet azt szeretné, hogy az alapbér legyen legalább bruttó 260 ezer forint.

Ahol ezt nem ajánlják meg, ott nem írnak alá megállapodást – magyarázta Karsai Zoltán, aki konkrét cégneveket egyelőre nem akart említeni.  A munkáltatók lépéskényszerben vannak, hiszen a kereskedelemben ismét munkaerőhiány van. A járvány és a lezárások idején ugyan sok dolgozó érkezett más ágazatokból is a kereskedelembe, ám egy részük a korlátozások feloldása után visszatért eredeti szakmájába. A keleti országrészben egyelőre kevésbé érződik a probléma.

A fővárosban és környékén, illetve a nyugati határszéleken viszont ismét egyre nehezebben találnak munkaerőt az üzletek, pláne, ha speciális szaktudással keresnek embert, mint például a barkácsáruházak. Vagy nincs kellő számú pályázó, vagy nem megfelelő a tudásuk, de gyakran előfordul az is, hogy egy-két nap után fölmondanak – magyarázza Karsai Zoltán. Bizonyos régiókban ezért, ahol „a munkaerőpiac megköveteli”, többet is fizet ugyanazon áruházlánc a dolgozóinak, és igyekeznek a hűséget is jutalmazni.

A Sparnál például januártól az áruházi munkakörökben a legalacsonyabb bruttó alapbér a próbaidő után bruttó 285 ezer forint, a gazdasági szempontból kiemelt térségekben viszont 300 ezer forint. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó áruházaknál pedig további havi bruttó 10 ezer forintot is kapnak a dolgozók, így a 13. havi juttatással és az egyéb pótlékokkal együtt elérhető maximális havi bruttó jövedelem az eladó-pénztáros munkakör esetében 392 ezer forint – áll a Spar Magyarország Kft. közleményében, amelyből az is kiderül, hogy a Spar Magyarország az egyike azon a cégeknek, amely már megállapodott a béremelésekről a KASZ-szal.

A mintegy 14 ezer munkavállalót foglalkoztató élelmiszerlánc hangsúlyozta: az idén 8,6 milliárd forintot fordítanak bérfejlesztésre, 2017 és 2021 között pedig több mint 40 milliárd forintot költöttek erre. Az ALDI-nál nincs jelen a KASZ, de a cég szintén tegnap kiadott közleménye szerint már itt is megszületett a döntés az idei bérfejlesztésekről. Eszerint valamennyi munkakörben - az áruházi, a logisztikai és az ügyviteli területeken - egységesen 8 százalékkal emelik januártól munkavállalóik bérét. Az áruházlánc szerint juttatási rendszerük továbbra is a lojalitást díjazza, ezért minél hosszabb időt tölt el egy munkavállaló az ALDI-nál ugyanabban a pozícióban, annál magasabb bérre számíthat. Az egyes bérkategóriákat pedig már a belépés napján közlik a dolgozókkal.

Az újonnan felvett áruházi eladók és logisztikai dolgozók kezdő bére 8 órás munkarendben az idén januártól bruttó 362 ezer forint, aki pedig már legalább 5 éve ezeken a területeken a vállalatnál dolgozik, annak bére bruttó 432 ezer forintra nő. A dolgozók mintegy negyede egyébként már 6 évnél is régebb óta dolgozik az ALDI-nál. A pozícióban elérhető legmagasabb bruttó bér 502 ezer forint. Az áruházvezetők kezdőbére 650 ezer forinthoz közeli szintről indul. Egy kiemelt forgalmú áruházban tíz éve dolgozó üzletvezető fizetése - a 11. évtől - a havi 1 millió forintot is meghaladja. A vállalat új pozíciót is létrehozott: ezentúl áruházvezető-helyetteseket is keresnek. A bruttó bér ezen a poszton havi 522 ezer forintról indul, az elérhető legmagasabb havi kereset pedig valamelyest meghaladja a bruttó 678 ezer forintot.    

 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!