Január elsejétől több jogszabály is megváltozik. A 25-dik életévüket be nem töltött fiatalok munkabére szja-mentessé válik, a havi bruttó minimálbér összege pedig 200 ezer forint lesz. A vény nélküli, interneten megrendelt gyógyszereket ezentúl kizárólag gyógyszerészek vagy szakasszisztensek szállíthatják ki. Ezen kívül emelkedik az autópálya matricák díja is. Mutatjuk a részleteket. Az ATV Híradójának riportja.

Orbán Viktor Facebook bejegyzésében jelentette be karácsony előtt egy nappal azt, hogy 2022-ben SZÉP kártyával is lehet fizetni az élelmiszerekért. De nem ez az egyetlen változás az új évben. A 25. életévüket be nem töltött fiatalok munkabére SZJA-mentessé válik, februárban pedig visszakapják a 2021-ben befizetett szja-t azok, akik 18 éven aluli vagy iskolás gyermeket nevelnek. Ennek éves maximuma 809 ezer forint.

A kormány egyébként azzal számol, hogy egy százalékponttal fognak emiatt nőni a családok fogyasztási kiadásai, és ez közel fél százalékponttal, 04, százalékponttal fog hozzájárulni a 2022-hez GDP növekedéshez, tehát ennyivel lesz magasabb a 2022-es GDP növekedés, mint enélkül az intézkedés nélkül.

Az inflációra azonban minden bizonnyal negatív hatással lesz ez az elemző szerint, mivel a fogyasztás élénkülésén keresztül az év eleji átárazásnál nagyobb drágulás várható.

A minimálbér összege bruttó 200 ezer forint lesz, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra emelkedik, ez azonban sok kisvállalkozásnál gondot okoz majd az adószakértő szerint.

A szociális hozzájárulási adó 13 százalékra csökkentése, illetve a szakképzési hozzájárulás teljes megszüntetése, ez az igazi mikrovállalkozásoknál nem fogja tudni fedezni a minimálbér emelés miatti köztehernövekedést.

Változik a gyógyszerek csomagküldése is január elsejétől, ugyanis csak gyógyszerészek vagy szakasszisztensek szállíthatják ki a vény nélküli, online rendelt gyógyszereket.

Akik biztos, hogy ennek a nagy vesztesei, azok a fogyasztók, hiszen ez egy rendkívül kényelmes és különösen a pandémia idején ez egy nagyon jó és higiénia illetve járványvédelmi szempontok alapján is ez egy nagyon jó megoldás volt.

Mától drágul a közlekedés is, ugyanis a D1 kategóriába tartozó autósok tíznapos matricája a 3640 helyett 3820 forintba kerül majd; a havi e-matrica díja pedig 4970-ről 5210 forintra emelkedik. Emellett fizetőssé válik több autóút egy-egy szakasza is.

Forrás:  atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!