Kiderül, pontosan mennyivel kereshetnek többet az ügyeletet vállaló orvosok, rezidensek és egészségügyi szakdolgozók.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, megemeli a kormány az ügyeleti díjak kifizetésére szánt keretet 29,4 milliárd forinttal. Az Országos Kórházi Főigazgatóság részletes magyarázatot adott ki az új ügyeleti díjazásról.

A közlemény szerint az orvosok ügyeleti díját objektív szempontok alapján az intézmény és az adott szakorvosi terület valós leterheltségétől függően állapította meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai irányításával működő Országos Kórházi Főigazgatóság. 

Január elsejétől az orvosok ügyeleti alapdíjának mértéke óránként bruttó 6000 forintra módosul.

Erre pedig mátrixszerűen épül fel a kiegészítő ügyeleti díj mértéke intézményi és szakterületi besorolás alapján. Ennek függvényében az ügyeleti feladatot ellátó orvosok a 6000 Ft-os alapdíjon túl 15, 30 vagy akár 45 százalékkal magasabb kiegészítő juttatásban részesülhetnek.

Az OKFŐ szerint így pontosan megállapítható lesz, hogy az adott egészségügyi intézményben, és adott szakmában milyen mértékű az ügyeleti díj. A rezidensek ügyeleti díja a fentiek szerinti összeg 70 százaléka. Ezen túlmenően a heti pihenőnapon, illetve az ünnepnapokon végzett ügyelet díja megemelkedik 20 százalékkal.

Emelkedik hétfőtől a műszakpótlék is. A 14-22 óra közötti munkavégzés idejére az orvosok illetményükön felül óránként bruttó 3500 forint pótlékban részesülnek, míg a 22-06 óra között bruttó 6000 forintban. Az egészségügyi szakdolgozók esetében a délutáni műszak idejére a műszakpótlék mértéke óránként bruttó 2600 forint, az éjszakai ügyeletesé pedig bruttó 4000 forint.

 

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!