Tizenegy éve dolgozik a munkahelyén, mégis bruttó 209 forintos bérpótlékról kapott értesítést egy szociális gondozó. A szakszervezet szerint nem csoda, hogy egyre többen hagyják ott a szakmát – írja az Origo.

Bruttó 209 forintos bérpótlékot kapott a következő öt hónapra egy szociális gondozó, aki 11 éve dolgozik a munkahelyén – adta hírül az RTL Klub Híradója. A nő nem akart nyilatkozni, de férje elküldte a műsornak a fizetési kimutatást. 
 
Emelést ígértek
 
  Az asszony annak ellenére kap ilyen keveset, hogy a kormány július elsejétől fizetésemelést ígért az egészségügyi dolgozóknak, több ezer forintot fejenként. Időközben kiderült, hogy ez csak az ügyeleti rendszerben dolgozókra lesz érvényes, ők is bérpótlékként kapják a havi bruttó 10-15 ezer forintot.  
 
  Az ágazatban dolgozók átlagbére jelenleg 93 500 forint. 
 
  Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet vezetője szerint a dolgozók csalódottak, és egyre többen hagyják ott a szakmát. 
 
Többször tüntettek
 
 Az egészségügyi dolgozók az idén már többször – májusban és júliusban – is tüntettek a bérezésük miatt. Követeléseiket petícióban is megfogalmazták, amit átadtak az Emberi Erőforrások minisztériumának. 
 
  Zombor Gábor, az egészségügyért felelős államtitkár viszont egy hónapja Balassagyarmaton arról beszélt, hogy a jövő évi költségvetésben kiemelt figyelmet kap az ágazat. 

Forrás: Origo