A jelenség nem tekinthető meglepőnek a szakértő szerint, mivel a cégek elvárásai is nagyobbak lettek - írja a HVG.

Ma már kezdenek olyan igények kialakulni a magyar kékgallérosok (vagyis a fizikai dolgozók) körében, amelyek 5-10 éve a fehérgallérosoknál (azaz a szellemi dolgozóknál) voltak jellemzők – közölte a Gi Group. A társaság közleményében jelezte azt is, hogy ez a bérelvárásokban is látszik:

ma már a képzetlenebb fizikai munkások is nettó 250-300 ezer forintot szeretnének hazavinni, a képzettek pedig még többet, 350-400 ezret.

A Gi Group egy felmérést is közöl, melyben rámutatnak: tízből kilenc kékgalléros könnyen váltana munkahelyet Magyarországon, ugyanis magasabb bérekkel elcsábíthatóak.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés után a vártnál gyorsabb visszapattanás történt, így újra egyre erősebbé vált a kereslet a fizikai dolgozók iránt, mostanra pedig újra nehéz megtalálni a képzett munkavállalókat

– mondta Alapi Márton, a Gi Group üzletágvezetője. Leginkább a gyártás-termelésben érzékelhető a probléma, gépkezelők, karbantartók, targoncások hiányoznak főként. Szerinte a vállalatoknak ezért nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a munkavállalók megtartására, miután a dolgozók igényei is nőnek.

A Gi Group rámutat arra is, hogy nem meglepő, hogy a dolgozók igényei emelkednek, hiszen az elvárások is nagyobbak. A nagyvállalatoknál egyre inkább az alapelvárások közé tartoznak a digitális készségek, illetve kezd megjelenni a nyelvtudás is az elvárások között. Az automatizáció miatt epedig egyre fejlettebb technológiával kell dolgozniuk a munkavállalóknak, ezért magasabb tudásszintre kell eljutniuk.

„A vállalatok nem tehetik meg, hogy a munkaerőhiány közepette megváljanak azoktól a dolgozóktól, akik nem rendelkeznek ezekkel a képességekkel. Meg kell tanítaniuk nekik az új eszközök használatát, fejleszteniük kell a képességeiket, amivel a lojalitásukat is növelik” – mondta Alapi Márton.

 Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!