Az év vége előtt születhet meg a kormány döntése a közmunkások bérének emeléséről – felelte a Népszava érdeklődésére a Belügyminisztérium, ám a minimálbér megállapodás aláírásakor a miniszterelnök által beharangozott lépés várható mértéke még bizonytalan. A Népszava cikke.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter októberben azt ígérte, hogy a minimálbér felét kapják meg jövőre a közfoglalkoztatottak, de hivatalos döntés még nem született. Ha így lesz, a bruttó 200 ezer forintos minimálbérhez igazítva 85 ezerről 100 ezer forintra emelkedik a közmunkás bér a teljes munkaidőben foglalkoztatottak számára, a 260 ezer forintos garantált bérminimum, vagyis a szakképzetteknek járó legkisebb bér után számolt közmunkás minimum összeg pedig a mostani 110 ezer forintról 130 ezerre emelkedhet.

2017 januárja után négy év teljesen kimaradt, idén februárban kaptak az érintettek minimális, 4 százalékos emelést, amivel bruttó 3470 forinttal nőtt meg a képzetlen közmunkások bére, s bruttó 3445 forinttal a képzetteké. Nem túlzás azt mondani, hogy ebből jóformán semmit nem éreztek a munkások, hiszen önkormányzati számítások szerint az élelmiszerek ára csak az elmúlt hónapokban nagyjából 20 százalékkal emelkedett.

Az utóbbi öt év jócskán elértéktelenítette a közmunkások fizetését, jelenleg a minimálbér 50,78 százalékát éri a pénzük, ami 2011-ben még a minimálbér 73,1 százaléka volt. Nem véletlen tehát, hogy folyamatosan csökken a közfoglalkoztatottak száma: 2019 januárjában még majdnem 120 ezren dolgoztak így, tavaly év elején 99 ezren, a kormány közfoglalkoztatási portálján néhány napja közzétett legutolsó – szeptemberi – adat szerint pedig már csak 86 300-an. A közmunkások 87,7 százaléka hátrányos helyzetű településen él, 61,7 százaléka legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik, 61,5 százaléka nő.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!