Megemelik a sérült gyermeket nevelők pótlékát: aki eddig havi 10 000 vagy 5000 forintot kapott, annak januártól 50 000, illetve 25 000 forint jár – írja a HVG.

Az emelés a speciális és a különleges gyermekotthonban, valamint a javítóintézetben foglalkoztatott nevelőt, gyermekfelügyelőt, gondozót, gyermekvédelmi asszisztenst, pszichológust, gyógypedagógust, fejlesztő pedagógust, munkaoktatót, szakoktatót, orvost, ápolónőt és a javítóintézeti utógondozót illeti meg. A „speciális” és a „különleges” szó a hétköznapi nyelvben ugyanazt jelenti, de a gyermekvédelemben nem. A törvény szerint különleges ellátást a tartósan beteg, a fogyatékos és a három év alatti sérült gyerekek kapnak, ha nevelőszülőhöz nem lehet elhelyezni őket, a speciális ellátásra pedig a súlyos pszichés vagy disszociális tüneteket mutató, illetve az alkoholt, drogot és egyéb pszichoaktív szert használó gyerekek jogosultak.

A jogszabály a magasabb – és most jobban megemelt – pótlékot a legsúlyosabb esetekkel foglalkozó speciális intézmények dolgozóinak adja: eddig a pótlékalap legalább 50 százalékának felelt meg, ez nő most 250 százalékra. A különleges intézményekben 25 százalék volt a pótlék, januártól 125 százalék. Mivel az említett, sok egyéb juttatást is meghatározó – és 2008 óta nem változott – pótlékalap jövőre is 20 000 forint, így jön ki az 50 000, illetve 25 000 forint pótlék. Emellett nőttek a szociális ágazati összevont pótlék táblázatában is a szolgálati időtől és képzettségtől függő összegek.

 

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!