Tízről húsz százalékra nő a 2020-ban bevezetett pótlék, ám egyéb, a minimálbérhez kötött béremelésről egyelőre nincs szó.

Csütörtök este kormányrendelet jelent meg arról, hogy a pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá tartozó minden foglalkoztatott, vagyis a közoktatásban dolgozók többsége januártól „a pótlék és illetményeltérítés nélkül számított illetménye” 10 százaléka helyett 20 százalék ágazati szakmai pótlékra jogosult.

A 2020-ban bevezetett pótlék így megduplázódik, de a minimálbérhez kötött pedagógus-béremelésről egyelőre továbbra sincs szó.

Amikor 2020-ban bevezették ezt a pótlékot, a Pedagógusok Szakszervezete úgy reagált, hogy ez nem béremelés, azzal csak azt ismerte el a kormány, hogy a pedagógusi életpályamodell csődöt mondott.

Akkor úgy nyilatkoztak, hogy valódi béremelést az jelentene, ha a tanári bérek 2015 óta befagyasztott vetítési alapját emelnék meg (ami a 2014-es minimálbér összege, 101 500 forint), vagyis a pedagógusok bérének vetítési alapját a minimálbérhez kötnék újra. Ez nem történt meg. A 2022-től érvényes miminálbér közben 200 000 forint lett, de a kormány a bérrendszeren nem változtat.

Forrás: Magyar Narancs

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!