A megugró infláció miatt év elején magas nyugdíjemelés jöhet, lesz teljes 13. havi nyugdíj, és 2022-ben megint várható nyugdíjprémium is.

A héten megindult a 2021-es, rekordmagas nyugdíjprémium utalása. Az egységesen 80 ezer forintos tétel mellé érkezik a nyugdíjkorrekció is a rendes havi juttatással. A november tehát ritkán látott pénzesőt jelent az időseknek, még ha ennek egy részét az infláció miatt meghitelezték az államnak az előző, évközi korrekció óta.

Izgalmas kérdés, hogy jövőre mire számíthatnak az idősek, mivel a drágulás egyelőre nem látszik lassulni – írja a napi.hu. Októberben 6,5 százalék volt az infláció, elemzők szerint a magas szint pedig jövő év elején is megmaradhat. Az idősek szempontjából ez azért fontos, mert a rendes nyugdíjemelés a juttatások vásárlóerejét védi, vagyis az inflációs várakozások szerint történik a havi kifizetések növelése.

Az MNB szeptemberi inflációs jelentésében az szerepel, hogy az infáció jövőre 3,4-3,8 százalékos lehet, a GDP-növekedés pedig 5-6 százalékos. Viszont ha maradna a mostani 5,5-6,5 százalék körüli pénzromlás, akkor ha az MNB-s várakozások szerint emelnek, a nyugdíjak veszítenek a vásárlóerejükből.

A KSH szerint 2020-ban 150,5 ezer forint volt az átlagnyugdíj, ami az idei rendes emeléssel és a korrekcióval számolva azt jelenti, hogy 2020 végére az átlagnyugdíj 157,8 ezer forintra emelkedett. Az egész évre kivetítve ez 33,6 ezer forint többletpénzt jelentett, amihez jött az egységesen 80 ezer forintos prémium, valamint a 13. havi nyugdíj – még februárban kifizetett – egy heti része, 38,7 ezer forint.

Ez így összességében 152,3 ezer forintot tesz ki, ami a rendes nyugdíjakon felül idén megillette a jogosultakat.

A következő évre a kormány 3 százalékos nyugdíjemeléssel számol, ami alapján az átlagnyugdíj összege 162,6 ezer forint lesz januárban, februárban pedig ugyanennyi 13. havi nyugdíj is érkezik. Ha az infláció magasan marad, akkor nagyobb korrekció is jöhet, de ezt nehéz megjósolni még. A 3,8 százalékos jegybanki éves átlagos inflációs becslés alapján a 2022-es nyugdíjkorrekció éves szinten 15 500 forintot jelenthet. A prémium pedig – 6 százalékos GDP-növekedésre alapozva – további 50 ezer forintot.

Forrás: infostart.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!