A Magyar Nemzeti Bankban (MNB) az átlagfizetések a másfélszeresükre emelkedtek az elmúlt öt évben – derül ki Matolcsy György jegybankelnök válaszából, amelyet Tóth Bertalan írásban feltett kérdéseire adott. Az MSZP-s országgyűlési képviselő arra volt kíváncsi, hogyan alakult az alkalmazottak száma az MNB-ben az utóbbi években, illetve mi indokolja a jegybank által kifizetett bértömeg jelentős emelkedését – írja a Népszabadság.

A Matolcsy által mellékelt kimutatások szerint a jegybanki alkalmazottak száma 2010 májusa és idén június között a duplájára, a bértömeg, vagyis a dolgozóknak kifizetett járandóságok összege viszont a háromszorosára nőtt. Míg öt évvel ezelőtt 584 munkavállalójának bérezésére 371 millió forintot költött az MNB, addig most júniusban az 1275 alkalmazott fizetése egymilliárd 148 millió forintot emésztett fel.
 
  A növekedést nagyobb részben – miként arra Matolcsy is felhívja a figyelmet – a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) 2013. őszi integrálása, illetve az addig külön szervezetben dolgozó munkavállalók keresetének harmonizálása magyarázza. További emelkedést eredményezett a bónuszrendszer felszámolása: az MNB-alkalmazottak korábban éves fizetésük 0,9–75,5 százalékának megfelelő bónuszt kaphattak, ám ezt Matolcsyék 2013 júliusától beépítették az alapbérbe. A létszámkeret mintegy hat százaléka betöltetlen volt – ezekre a helyekre jellemzően 2014 első felében vettek fel embereket.
 
  A jegybankelnök szerint azért nem lehet az MNB korábbi és jelenlegi működését összehasonlítani, mert az intézmény „jelentősen több feladattal és felelősséggel rendelkezik, mint fennállása óta bármikor". Példaként említi a devizahitelek rendezését, a bankrendszer átalakítását, a megerősített fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti vizsgálatokat. Matolcsy szerint pedig „mindezek jelentős hatással voltak a személyi állomány minőségi és mennyiségi alakulására".
 
  Nyilván ez a „minőségi alakulás" lehet a magyarázata, miért emelkedtek az MNB-ben az átlagbérek nagyobb mértékben annál, mint amit az említett folyamatok indokolnak. Miközben 2010 májusában a jegybankban az átlagbér 635 ezer forint volt havonta, 2013 decemberében, a korábbi bónuszrendszer felszámolása és a PSZÁF beolvasztása után 720 ezer forint, idén júniusban elérte a 900 ezret. Ez másfél év alatt 25 százalékos emelkedés, miközben az infláció nem érte el az egy százalékot.
 
Milliós fizetség egy ülésért
 
  Ha valami mégsem lenne rendben a MNB-s fizetésekkel, a nemrég alakult felügyelőbizottság kivizsgálja majd, élén a nemrég még fideszes honatya Papcsák Ferenccel. A volt elszámoltatási kormánybiztosnak így 897 ezerről havi 1,2 millió forintra nő a jövedelme, s több ideje is lesz elkölteni a pénzt, elvégre a testülete egyszer ül össze egy hónapban.
 
  Előre megkaphatnak minden anyagot, amelyekről egy alkalommal döntenek – írta a Blikk.

Forrás: Népszabadság