Irigykedhetnek a Miniszterelnökségben dolgozókra a többi tárca alkalmazottai – legalábbis, ha az év végi juttatásokat nézzük. A Lázár Jánoshoz tartozó minisztériumnál ugyanis fejenként 200 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt osztottak ki a dolgozóknak, miközben volt olyan tárca, ahol semmit sem kaptak az alkalmazottak.

„Igazán? Nagyon örülök neki, mi egy forintot sem kaptunk" – reagált az egyik minisztériumi dolgozó, amikor megtudta, hogy a Lázár Jánoshoz tartozó Miniszterelnökségen dolgozók 200 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt kaptak az év végén. 

Az Origo körkérdésére – miszerint milyen jutalmat, pulykapénzt, egyéb juttatást kapnak a minisztériumi dolgozók – igen szégyenlősen válaszoltak az egyes tárcáknál. A legtöbb helyről ugyanis szó szerint ugyanaz a válasz érkezett, miszerint 

az év végi jutalmak fogalmát nem ismeri a törvény, ennek megfelelően semmilyen ilyen jellegű kifizetés nem várható. 

A kormánytisztviselőknek – a jubileumi jutalmakon kívül – kizárólag teljesítmény alapján adható jutalom, erről pedig a munkáltatók egyedileg döntenek. 

Az Erzsébet-utalványokra a legtöbb tárcánál nem tértek ki – mondván, az nem általános „év végi jutalom" –, ezért újabb körkérdésünk már csak erre a juttatási formára vonatkozott. Végül ki is derült, hogy a legtöbb helyen utalványt adtak pénz helyett. 

Lázár 200 ezret ad, Pintér semmit sem

A legtöbb év végi juttatást a Miniszterelnökség alkalmazottai kapták, ott 200 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt adtak fejenként az alkalmazottaknak. Nem minden kormányzati alkalmazott volt viszont ilyen szerencsés, a Földművelésügyi Minisztériumnál például fejenként 80 ezer forintnyi utalványt kaptak. 

Az Igazságügyi Minisztériumban szintén osztottak Erzsébet-utalványt, de például a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériumának dolgozói egy árva forintot sem kaptak. 

A Simicskó Istvánhoz tartozó Honvédelmi tárcánál 100 ezer forint értékben kaptak Erzsébet-ajándékutalványt a dolgozók, míg a Varga Mihály által felügyelt Nemzetgazdasági Minisztériumban 130 ezer forintnyit. 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban összesen 66 millió forintot költöttek az év végi Erzsébet-utalványokra, ezt az összeget 986 alkalmazott között osztották szét, tehát átlagosan 67 ezer forintot kaptak a dolgozók. 

Szijjártó Péter tárcájánál sem voltak bőkezűek, az általa felügyelt Külgazdasági és Külügyi Minisztériumban a munkatársak – az állami vezetők kivételével – béren kívüli juttatásként 65 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kaptak. 

A Belügyminisztériumhoz és az Emmihez hasonlóan nem volt év végi jutalmazás a Rogán Antalhoz tartozó Miniszterelnöki Kabinetirodánál sem. Ez persze nem meglepő, hiszen a tárca még csak szeptemberben alakult meg. 

Tarlós István bőkezűbb volt 

A tárcáknál dolgozóknál jobban jártak a Főpolgármesteri Hivatal alkalmazottai, ott ugyanis – ha nem is mindenkinek, de – jelentős jutalmakat osztottak. Az egy nagyobb minisztérium létszámának megfelelő apparátussal dolgozó Városháza most 868 embert foglalkoztat, közülük 482 kapott jutalmat a decemberi fizetése mellé. 

Ők, vagyis az apparátus 55 százaléka, összesen 225,6 millió forinton osztoztak. Ez azt jelenti, hogy fejenként és átlagosan bruttó 468 ezer forint pluszpénz jutott. Az önkormányzat 38 (fő)tanácsadója közül 28-an kaptak a decemberi fizetésükkel együtt év végi jutalmat, összesen 20,15 millió forintot osztottak szét közöttük. 

Forrás: Origo