Érettségi és szakmunkás-vizsgáztatás után járó díjazások kifizetésével, valamint nyugdíjasként visszafoglalkoztatott tanárok bérének és megbízási szerződéssel dolgozó oktatók számláinak rendezésével is gondok vannak a Klikben – tudta meg a Magyar Nemzet.

Fővárosi és vidéki iskolákból is érkeztek jelzések lapunkhoz, amelyek szerint sok állami köznevelési intézménynél dolgozó tanár nem jut hozzá időben az őt megillető juttatásokhoz. – Hetek óta várom az érettségifelügyeletért és vizsgáztatásért járó pénzemet. Május elején felügyeltem, és több mint két hónapja kijavítottam a dolgozatokat – panaszolta egy névtelenséget kérő szakközépiskolai tanár, aki szerint a folyosói pletykák arról szólnak, hogy augusztusban a bérek átutalása is késhet néhány napot.
 
 Egy júliustól már a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartása alá tartozó szakképző intézmény tanára a májusi szakmunkásvizsgák után járó pénzét várja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik).
S ami ennél is ijesztőbb: úgy tudja, a frissen megalakult szakképző centrumuknak máris van kilencmillió forintnyi adóssága.
 
  Bajban vannak olyan oktatók is, akik megbízással dolgoztak, és a vizsgáztatásokról számlát nyújtottak be a fenntartónak. Egy lapunkhoz eljuttatott belső levelezés szerint van, akinek 40, másnak már 90 napja lejárt a számlája, a panaszok ügyintézése pedig annyira nyögvenyelősen megy, hogy már pertársaság alakítását, s így ügyük jogi útra terelését fontolgatják.
 
 Az érettségi vizsgákhoz kötődő díjazások kifizetésével nem csak az állami fenntartású iskolákban van baj, a háttérben pedig információink szerint sok esetben téves jogértelmezés áll. Mint ahogy arra Petróczi Gábor közoktatási szakértő is rámutatott, sok munkáltató a végzősök elmaradó óráinak terhére rendeli el az érettségifelügyeletet, ami teljes mértékben jogszerűtlen, mivel a kormányrendelet szabályozza a felügyeleti díj kifizetését, és ezt a pluszmunkát külön kell kezelni az alap-munkaidőbeosztástól, a 32 órás kötött munkaidőtől.
 
 Lapunk érdeklődésére a köznevelési államtitkárság egyértelművé tette, hogy az érettségi vizsgán való közreműködésért (legyen az feleltetés, dolgozatjavítás, felügyelet, szakértői tevékenység stb.) járó díjazást jogszabály írja elő, ezért ezekkel a tételekkel a munkáltatónak mindenképp számolnia kell, hiszen a pluszpénzekre a tanár az illetményén, munkabérén felül szerez jogot. Megjegyzendő: ha a szaktanári és a kérdező tanári feladatokat azonos személy látja el, a vizsgadíj mindkét jogcímen jár, sőt, még a helyettesek is kapnak pénzt azokra a napokra, amikor készenlétben kell állniuk, még ha végül nincs is rájuk szükség. A vizsgákhoz köthető díjazás mértéke ráadásul nem is elhanyagolható, hiszen a vállalt feladattól és a diáklétszámtól függően százezres összeg is lehet.
 
  A különböző önként vállalt pluszfeladatokért járó díjazások késése mellett sajnos olyan esetek is vannak, amikor a tanárok a fizetésük után kénytelenek futni. Tanévzáráskor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hívta fel rá a figyelmet, hogy országszerte több olyan határozott idejű szerződéssel dolgozó tanárról tudnak, aki június végén még nem jutott hozzá a májusi munkájáért járó fizetéshez, miközben a Klik – saját bevallása szerint – prioritásként kezeli a személyi kifizetéseket, és folyamatosan rendezi az esetleges elmaradásokat.
 
  Hogy az állami iskolafenntartó komoly anyagi gondokkal küzd, nem újdonság: már tavaly is át kellett csoportosítani számukra plusz húszmilliárd forintot az eredeti állami támogatáson kívül, idén pedig tovább növelték a központ költségvetését, ennek ellenére nem sikerül maradéktalanul felszámolni a tartozásokat. A múlt héten derült ki, hogy több somogyi iskolában már elzárták a gázt, annyi kifizetetlen számlája gyűlt fel a központnak.
 
 
Forrás: mno.hu